xcounter
#

Дві важливі причини результату контрнаступу 2023 року, коли РФ розпочне новий наступ та як до нього готуються ЗСУ

5094
Дві важливі причини результату контрнаступу 2023 року, коли РФ розпочне новий наступ та як до нього готуються ЗСУ

Попри те, що найближчі місяці не будуть легкими, основний наступ РФ очікується лише наприкінці травня

Під час прес-конференції, яка відбулась сьогодні, 25 лютого, Президент України Володимир Зеленський повідомив дві нові й доволі важливі деталі щодо контрнаступальної операції ЗСУ літом 2023 року, які до цього не були публічними.

Перша з них, яка й сама одна цілком може пояснити досягнутий Силами оборони України результат - робота російської агентури.

Читайте також: У РФ нема ракет з Ірану, а в Україні є власні з дальністю 700 км

"Скажу відверто, наші контрнаступальні дії минулого року були на столі Кремля ще до того, як почалися контрнаступальні дії. Крапка", - заявив Володимир Зеленський.

Це було частиною відповіді на питання чи буде готувати Україна у 2024 році ще одні контрнаступальні дії, на що Зеленський відповів, що дії ЗСУ сплановані, але не підлягають будь-якому розголошенню.

Окрім того, згодом під час прес-конференції він зазначив, що загалом розроблено декілька планів з метою ввести ворога в оману. А також зазначив, що для успішності будь-яких подібних дій необхідно, зокрема, зменшити перевагу РФ у артилерії.

За його словами, під час контрнаступальних дій літом 2023 року співвідношення використання артилерійських систем була 1 до 1,5-3 на користь РФ. Вже у грудні-січні співвідношення використання артилерійських систем була 1 до 12 на користь ворога, але наразі вже зменшилась на рівень 1 до 7. Й поки не буде повернуто рівень 1 до 1,5-3 "ми будемо або стояти, або втрачати по 150-100 метрів".

Dana САУ
САУ Dana ЗСУ

Але окрім інформованості ворога під час контрнаступу ЗСУ літом 2023 року існував ще один фактор - невиконання партнерами своїх зобов'язань щодо передачі озброєння. Й попри досягнуті домовленості та обіцянки одразу чотири бригади, які планувалось залучити до операції, на момент початку контрнаступу були без озброєння.

Щодо поточної ситуації, то наразі РФ готує активізацію бойових дій, яка очікується у травні, або на початку літа, але це навряд означає паузу у бойових діях в цілому.

"Нам складно буде найближчі місяці, тому що є колихання в США, яке має вплив на деякі держави, хоча ЄС показав здатність бути лідерами. Нам буде складно в березні-квітні, ми будемо проходити такий період хвиль, і політичних, і фінансових, тиску різного. РФ буде готувати наступ на початку літа або в кінці травня. Якщо зможуть. Вони будуть готуватися", - зазначив Володимир Зеленський.

Водночас наразі у ЗСУ проводиться підготовка до таких дій ворога шляхом створення ліній оборони за прикладом тих, які були створені на Куп'янському напрямі.

оборона зсу
Будівництво оборонних позицій ЗСУ

Але об'єктивно все дуже сильно залежить від допомоги партнерів. Наприклад, якщо лише взяти один компонент протиповітряної оборони, то, як розповів Зеленський, якби Україна отримала додатково ще десять Patriot для застосування поблизу фронту, то це б кардинально змінило ситуацію. Й хоча об'єктивно мова не йде лише про ЗРК, але аналогічний рівень допомоги відносно цього та іншого озброєння дійсно напряму впливає на можливості Сил оборони України.

Читайте також: Вперше оголошена кількість загиблих захисників України - 31 тисяча за 2 роки
ТЕГИ Війна