xcounter
#

Tempest має обігнати FCAS у перегонах за створення винищувача шостого покоління: BAE оголосило строки

4305
Макет Tempest, Global Combat Air Platform ​(GCAP) на виставці DSEI Japan 2023 (фото: Aviation Week)
Макет Tempest, Global Combat Air Platform ​(GCAP) на виставці DSEI Japan 2023 (фото: Aviation Week)

Перший політ Tempest, який створюється за програмою Global Combat Air Platform ​(GCAP)​ має відбутися у 2028 році, а перші машини потраплять в експлуатацію у 2035 році

Після того, як проєкт створення пан'європейського винищувача шостого покоління розвалився на два проєкти під назвою Tempest та Future Combat Air System (FCAS) почалась справжні перегони.

Нагадаємо, що Tempest, який вже оновив назву на Global Combat Air Platform (GCAP) наразі ведуть Велика Британія, Італія та Японія, й до нього може приєднатись ще Швеція та навіть Саудівська Аравія. А проєкт FCAS - Франція, Німеччина та Іспанія. Й тому від того, хто першим запустить у серію свій літак буде залежати значна доля експортного успіху нової машини.

Читайте також: РФ почала скидати керовані бомби на базі ФАБ-250, в яких є свій "секрет"

Тим паче, що конкурують проєкти не лише між собою, а й з американським Next Generation Air Dominance (NGAD), який з максимальною долею вірогідності якраз й стане першим винищувачем шостого покоління. І тому для Tempest (GCAP) вкрай важливо обійти європейський FCAS, бо без експортного потенціалу розробка нової машини себе навряд зможе окупити.

Але відносно цього у BAE Systems, яка є фактично головним виконавцем робіт за проєктом GCAP, доволі спокійні. Як повідомив очільник програми Герман Класен, якого цитує Breaking Defense, план введення в експлуатацію перших машин Tempest у повітряних силах країн-розробників - 2035 рік. А перший політ має відбутися на рівні 2028 року.

Зазначимо, що для проєкту FCAS перший політ був у 2021 році визначений на рівні 2027 року, але вже у лютому 2023 року виконавчий директор Dassault Aviation Ерік Траппье змістив строк на 2029 рік. Водночас строк введення в експлуатацію станом на грудень 2022 року оцінювався на рівні 2040 року.

У французькій компанії до речі вже почали говорити, що проєкт просувається повільніше ніж хотілось. І однією з причини стало розподіленні ролей та часток у виконанні програми створення нової машини, бо мова йде про "пиріг" з цінником під 100 млрд євро, який активно ділять між собою, в першу чергу, Dassault та Airbus. Останній хоче бути "головним партнером, а не просто постачальником", що викликає незадоволення у французької компанії.

Й в цій ситуації проєкт Tempest виглядає міцнішим через те, що BAE Systems об'єктивно виглядає технічним лідером у конгломераті. За словами очільника програми GCAP Германа Класена, питання взаємодії між усіма учасниками програми демонструє "позитивність та готовність працювати у високому темпі".

Й схоже, що поки у континентальній Європі вирішують хто головніший, Tempest дійсно може стати на крило раніше. А від цього вже буде залежати успіх машини на експорт, бо зараз досвід міжнародного ринку активно демонструє, що чергу за новим озброєнням необхідно займати якомога раніше.

Tempest, Global Combat Air Platform GCAP
Tempest, Global Combat Air Platform (GCAP)

Зокрема у BAE Systems вже повідомили, що окрім базових замовників очікують, що Tempest буде проданий у кількості декількох сотень машин по всьому світу. І в умовах конкуренції не тільки з FCAS, але й з американським NGAD цей показник цілком можливо вважати доволі значним.

Більше того, ринок літаків вже шостого покоління насправді доволі тісний, бо зараз абсолютна більшість країн, які оновлюють свою авіацію намагаються це зробити замовивши F-35. А ця машина станом на 2040-роки перейде лише у середній вік, бо загальний строк експлуатації цієї машини окреслений межами 2080-х років. Таким чином значна кількість потенційних клієнтів може обрати вже перевірений та масовий на той час F-35.

Читайте також: У Білорусі вкрай несподівано почали розбирати польові табори підготовки рашистів (супутникові знімки)