xcounter
#

РФ почала скидати керовані бомби на базі ФАБ-250, в яких є свій "секрет"

11010
РФ активно перетворює звичайні ФАБи на плануючі, ілюстративне фото з відкритих джерел
РФ активно перетворює звичайні ФАБи на плануючі, ілюстративне фото з відкритих джерел

А цей "секрет" полягає в тому, який саме модуль РФ може використовувати під такі авіабомби

Нацполіція Донецької області в своїх зведеннях фіксує, що протягом цього тижня російські загарбники для ударів по цивільній інфраструктурі регіону застосовували зокрема керовані авіабомби на основі ФАБ-250.

Але при цьому під удар такими авіабомбами потрапляло лише місто Торецьк, розташоване менш ніж за 10 км від поточної лінії фронту – кілька бомб в понеділок 3 липня, дві у вівторок 4 липня і три бомби в четвер 6 липня. В той час як для ударів по цивільній інфраструктурі населених пунктів Донеччини, розташованих на більшій відстані від лінії фронту, загарбники застосовували або керовані ракети типів Х-31П та Х-59МК, або ж далекобійні РСЗВ.

Читайте також: Рашисти стали активніше бити по Сходу України із ОТРК "Искандер": які деталі відомі
ФАБ-250, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі зведення від Нацполіції Донеччини є важливими, бо це на даний момент поки що єдине офіційне джерело, в якому зафіксовано факт застосування окупантами керованих 250-кг авіабомб на базі ФАБ-250. В той час як про наявність таких бомб у військових РФ стало відомо ще у травні 2023 року.

При цьому таємницею залишається як мінімум один момент – а який саме модуль використовують рашисти, аби перетворювати радянські ФАБ-250 на керовані авіабомби, і якою при цьому є максимальна дальність застосування такого авіаційного озброєння.

Рашистська ФАБ-500М62 з модулем УМПК, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Найбільш ймовірною слід вважати версію, що для адаптації під ФАБ-250 російські окупанти використали той же модуль УМПК, який першопочатково застосовувався під 500-кілограмові ФАБ-500М62.

На той момент військові РФ "дослідним шляхом" уже встановили, що півтонні бомби з модулем УМПК суттєво перевищують допустимі навантаження для балочних тримачів на тих же Су-34, що доволі часто приводило до "нештатних" сходів цих "аналогів JDAM-ER" при ударах по цивільній інфраструктурі України. Тому для нашого ворога замінити 500-кг бомбу на 250-кг авіабомбу в даному ракурсі виглядало рішенням раціональним та логічним.

250-кг бомба із білоруським аналогом УМПК під індексом "Модуль-А", зображення з відкритих джерел

Але водночас, ми не можемо виключати, що російські загарбники для створення своїх керованих 250-кг авіабомб на базі ФАБ-250 могли як мінімум частково використати напрацювання мінського "558-го авіаремонтного заводу" за проектом "Модуль-А", як такого собі варіанту того ж УМПК.

Першу презентацію свого "Модуль-А" під 250-кг авіабомбу ОФАБ-250 «558-ий завод» провів ще під час виставки МАКС-2009, але з того моменту досі не було відомо, аби цей "виріб" отримав свого серійного замовника, зокрема в особі збройних сил Білорусі чи ж армії РФ.

Але при кожній можливій нагоді білоруські розробники "піарили" свій "Модуль-А", стверджуючи зокрема, що бомба з таким модулем матиме дальність польоту до 60 км. Тому бодай через це ми не можемо виключати фактор, що РФ могла в тій чи іншій формі використати напрацювання мінського "558-го заводу" для виготовлення своїх 250-кг керованих авіабомб.

250-кг бомба із білоруським аналогом УМПК під індексом "Модуль-А", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Скільки всього дронів-камікадзе типу Shahed РФ випустила по Україні за 10 місяців