xcounter
#

Рашисти стали активніше бити по Сходу України із ОТРК "Искандер": які деталі відомі

3600
Військові РФ застосовують "Искандер-К" для війни проти України, зображення з відкритих джерел
Військові РФ застосовують "Искандер-К" для війни проти України, зображення з відкритих джерел

Для таких ударів окупанти використовують ракети, виробництво яких обмежене кількома одиницями на місяць

Росіяни 4 липня 2023 року обстріляли місто Первомайський на Харківщині, внаслідок чого постраждало 43 цивільні українці, зокрема 12 дітей. Для цього удару російські військові використали крилату ракету Р-500 зі складу ОТРК "Искандер", або ж "Искандер-К". Про це в ефірі телемарафону заявив спікер Повітряних Сил Юрій Ігнат.

Крилаті ракети типів 9М728/729 до ОТРК "Искандер", відомі також під позначеннями "Искандер-К" та Р-500 для рашистів є рідкісними, бо їх орієнтовний темп виготовлення складає всього 1-2 одиниці на місяць. Але показово, що це уже другий за початок липня випадок застосування такої ракети окупантами для обстрілів Сходу України.

Читайте також: Й 30 млрд доларів замало: у Польщі порахували чи вистачить замовлених ЗРК включно з Patiot для "тотальної" ППО
Військові РФ застосовують "Искандер-К" для війни проти України, зображення з відкритих джерел

Попередній зафіксований випадок був 3 липня 2023 року, коли військові РФ спрямували "Искандер-К" на приватний сектор міста Покровськ на Донеччині. Одна людина загинула, було пошкоджено мінімум 8 житлових будинків та інша інфраструктура, повідомляла тоді Нацполіція Донецької області.

Цікаво, що у той же день рашисти також застосували для удару протирадіолокаційну ракету Х-31П, спрямовану по Краматорську. Внаслідок цього обстрілу, за даними поліцейських, люди не постраждали.

Цей приклад може ілюструвати зокрема, як саме загарбники могли намагатись протидіяти нашій ППО, щоб виконати удар ракетою Р-500. Оскільки "Искандер-К" - це дозвукова крилата ракета, що хоча і здатна виконувати політ на наднизьких висотах з огинанням рельєфу місцевості, але вона також є вразливою для ЗРК усіх типів, що є в розпорядженні української ППО.

Військові армії РФ готуються до запуску балістичної ракети з ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Для терористичних обстрілів Сходу України рашисти використовували також й балістичні ракети до ОТРК "Искандер". Якщо опиратись на дані від Нацполіції Донецької області, то одну ракету такого типу військові РФ використали для удару по селу Сергіївка 30 червня 2023 року, внаслідок чого було зруйновано школу, двоє цивільних українців загинули, ще 6 постраждали.

Водночас, за уточненими даними від Офісу генерального прокурора, для ракетного удару по Краматорську 27 червня 2023 року загарбники використали одразу дві балістичні ракети до ОТРК "Искандер", внаслідок чого загальна кількість загиблих цивільних українців склала 11 осіб, ще близько 60 постраждалих.

Військові армії РФ готуються до застосування ОТРК "Искандер" з балістичними ракетами, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо порівнювати далі, то за даними Нацполіції Донецької області до цього моменту рашисти застосовували "Іскандери" для обстрілів цивільної інфраструктури регіону лише 1, 4 та 22 червня 2023 року, для ударів по Харківщині – лише 28 травня 2023 року, коли під удар потрапило одне із сіл Куп’янського району області.

Такі підрахунки дозволяють загалом говорити про те, що загарбники активізували застосування ОТРК "Искандер" для терористичних обстрілів Сходу України. І це при тому, що для самої армії РФ самі "Іскандери" можна назвати дефіцитними, оскільки орієнтовний обсяг виробництва складає 1-2 крилаті ракети та орієнтовно 5 балістичних ракет до цього комплексу на місяць.

Військові армії РФ готуються до застосування ОТРК "Искандер" з балістичними ракетами, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: РФ нарощує виробництво "Ланцетів", Міноборони шукає засоби проти цих БПЛА