xcounter
#

Скільки всього дронів-камікадзе типу Shahed РФ випустила по Україні за 10 місяців

2016
Дрони-камікадзе типу Shahed, фото ілюстративне
Дрони-камікадзе типу Shahed, фото ілюстративне

Окупанти використовують іранські дрони-камікадзе з вересня 2022 року і тепер активно працюють над розгортанням виробництва цієї зброї вже на території РФ

Росія отримала від Ірану до 1800 дронів-камікадзе типу Shahed – такі подробиці в інтерв’ю виданні "Укрінформ" озвучив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

За його словами, з 1800 дронів, що РФ вже отримала від Ірану, близько 1600 одиниць окупанти вже використали для терористичних ударів по території України.

Читайте також: Як Іран отримує від РФ літаки Су-35 в обмін на Shahed-136 "поштучно" (фото)

Враховуючи те, що РФ почала використовувати іранські "літаючі мопеди" з вересня 2022 року, то виходить, що в середньому в місяць окупанти випускають орієнтовно до 180 ударних безпілотників типу Shahed.

Таким чином, станом на сьогодні в активі окупантів залишається ще понад 200 цих дронів-камікадзе. Втім, варто наголосити на тому, що це лише "залишок" – і що Іран продовжує постачати РФ цю зброю.

Разом з тим, на сьогодні також відомо, що Москві вже вдалося домовитися з Тегераном щодо будівництва вже безпосередньо на території РФ заводу з виробництва "літаючих мопедів".

Він має бути побудований у так званій особливій економічній зоні промислово-виробничого типу "Алабуга", що розташована в Татарстані на відстані у понад 1000 км від України.

Алабуга Shahed дрон-камікадзе
Зона промислово-виробничого типу "Алабуга"

Відомо, що вартість самої угоди оцінюється у суму до 1,5 млрд доларів, водночас розгортання виробництва може обійтися у 0,9 млрд доларів.

Детальніше про проект з організації виробництва дронів-камікадзе типу Shahed на території РФ у цифрах, строках та важливих деталях Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Українські літаки отримають нову західну ракету "повітря-повітря", щоб передусім збивати Х-101 та дрони Shahed