xcounter
#

Українські літаки отримають нову західну ракету "повітря-повітря", щоб передусім збивати Х-101 та дрони Shahed

9941
Фото:  U.S. Air Force
Фото: U.S. Air Force

Це вперше, коли Україні офіційно передають ракети "повітря-повітря" AIM-9

Канада за результатами чергової, дванадцятої зустрічі у форматі "Рамштайн" оголосила про новий пакет оборонної допомоги Україні – про це йдеться на офіційному сайті оборонного відомства країни, про нову допомогу для ЗСУ оголосила міністр національної оборони Канади Аніта Ананд.

AIM-9 Sidewinder
AIM-9 Sidewinder. Фото: U.S. Air Force

І в рамках цього пакету Канада виділяє для України 43 ракети AIM-9 Sidewinder – як відзначає Ананд, "ця пожертва допоможе Україні убезпечити своє небо від Росії, яка продовжує атакувати".

Читайте також: Bergepanzer 3 від Канади по-своєму важливі для майбутнього контрнаступу ЗСУ, і ось чому

Тож AIM-9 тепер розширить перелік західних ракет та іншого озброєння, які "вмітимуть" запускати наявні в ПС ЗСУ на озброєнні радянські літаки – судячи з успішної адаптації під крила наших літаків таких ракет, як HARM і Storm Shadow, з Sidewinder, ймовірно, також не виникне питань.

Пуск AGM-88 HARM з МіГ-29
Пуск AGM-88 HARM з МіГ-29
Ну і окремо також варто наголосити таке – що це будуть перші ракети "повітря-повітря", адаптовані для пусків з наших літаків. Хоча тут можна згадати таке – раніше була новина про те, що США вивчають можливості інтеграції під крило МіГ-29 ракет AIM-120 AMRAAM, але про передачу цих ракет поки що офіційно не оголошували.

Нагадаємо, що AIM-9 Sidewinder – ракета класу "повітря-повітря" малої дальності, має свою довгу історію – низькорівнева розробка стартувала ще наприкінці 1940-х років, у 1956 році ракета потрапила на озброєння ВМС США, у 1964 – на озброєння Повітряних сил країни, сьогодні у різних варіантів експлуатується низкою країн.

У версії AIM-9X Block II (до речі, у 2020 році Канада погодила закупівлю 50 таких ракет) вона може знищувати цілі на відстані до 40 км – такого показника буде недостатньо, щоб вважати її ракетою, яка буде активно збивати російські літаки, але водночас ракета стане чудовим засобом проти російських ракет, передусім Х-101/Х-555, а також дронів-камікадзе типу Shahed, які збиваються зокрема і за допомогою авіації.

ракета Х-101 бомбардувальник Ту-95МС
Ракети Х-101 під крилом бомбардувальника Ту-95МС

Окремо в Канаді також наголосили на тому, що сьогодні за планом триває постачання України стрілецької зброї та боєприпасів – зокрема вже доставлені автомати та супутнє обладнання, а найближчими тижнями очікується поставка 1 млн 5,56-мм патронів і ще 4800 автоматів. Загалом же вся 21 тисяча стрілецького озброєння і 2,5 млн патронів мають бути в Україні протягом літа.

Читайте також: Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ