xcounter
#

Bergepanzer 3 від Канади по-своєму важливі для майбутнього контрнаступу ЗСУ, і ось чому

5052
Завантаження канадського Bergepanzer 3 в Ан-124 "Руслан" для відправки в Україну, 19 березня 2023 року, зображення з відкритих джерел
Завантаження канадського Bergepanzer 3 в Ан-124 "Руслан" для відправки в Україну, 19 березня 2023 року, зображення з відкритих джерел

Ефективність "броньованого кулака" залежатиме не тільки від кількості переданих танків, але й машин забезпечення також

Міністр оборони Канади Аніта Ананд оголосила про передачу чергової партії військової допомоги для України. До цього повідомлення було прикріплено відео з процесом завантаженням броньованої ремонтно-евакуаційної машини (БРЕМ) типу Bergepanzer 3 на шасі танка Leopard 2 в літак Ан-124 "Руслан" зі складу "Авіаліній Антонова".

Скільки загалом таких машин планують передати канадські військові, не розкривається. І на перший погляд все виглядає не надто вражаюче, особливо якщо пригадати – хоч Канада має "на папері" аж 82 танки Leopard 2, але дала для ЗСУ лише чотири одиниці. Але якби парадоксально це не прозвучало, але навіть Bergepanzer 3 від канадців по-своєму важливі для підготовки майбутнього контрнаступу ЗСУ.

Читайте також: Європа стає головним танковим ринком світу та ареною запеклої боротьби США, Німеччини та Кореї
Bergepanzer 3, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Bergepanzer 3 була створена в 1990-х роках саме для підтримки підрозділів бундесверу та армій інших країн світу, що використовують Leopard 2 та PzH 2000. The Military Balance 2022 говорить, що канадська армія має в своєму розпорядженні лише 12 одиниць Bergepanzer 3, тобто фізично не зможе дати значну кількість таких машин.

Але схоже, що тут концепція якраз в тому, що БРЕМ від Канади доповнюватимуть собою парк таких же Bergepanzer 3, переданих від Німеччини – наприклад, на початку березня 2023 року німецький уряд оголосив, що уже передав дві такі машини для ЗСУ, і готує до передачі ще одну.

Bergepanzer 3 як інженерна машина сама по собі має свої переваги, як то висока захищеність екіпажу. Та, за твердженнями деяких іноземних джерел, проводити заміну власного двигуна на "запасний" в польових умовах, використовуючи лише електропривід до лебідки. Втім, тут справа не тільки в характеристиках цієї німецької БРЕМ від канадської армії.

Ремонтно-евакуаційна машина БРЕМ-Ч Збройних Сил України буксирує трофейну рашистську БМП-1 в Куп’янську, джерело – телеграм-канал No mercy for the enemy, дата публікації – 8 жовтня 2022 року

ЗСУ в умовах повномасштабної війни проти РФ відчувають об’єктивну нестачу броньованих ремонтно-евакуаційних машин, необхідних як і для евакуації нашої пошкодженої техніки з поля бою, так і для приємніших місій на кшалт збирання трофеїв за "російським ленд-лізом".

На такому тлі, наприклад, виникають волонтерські ініціативи по "кустарній" переробці на БРЕМ навіть архаїчних Т-62. А стройові частини пускають в хід усі можливі "запаси", як то чехословацькі БРЕМ-Ч, що до 2019 року взагалі стояли без ремонту, або ж рідкісне "таксі для раритетних танків" типу МТ-Т "Еней".

Успіх майбутнього контрнаступу ЗСУ залежатиме не тільки від величини та потужності "танкового кулака", який складе "танкова коаліція", але й також – від номенклатури та кількості машин підтримки. І в цьому ракурсі передача Bergepanzer 3 від Канади теж має своє значення для майбутніх успіхів наших захисників на полі бою проти рашистів.

МТ-Т "Еней" буксирує трофейний Т-62, листопад 2022 року, зображення - "Оперативний ЗСУ"
Читайте також: Модернізовані Т-62 доїхали до Донецька: кількість раритетів у армії РФ все збільшується