xcounter
#

Європа стає головним танковим ринком світу та ареною запеклої боротьби США, Німеччини та Кореї

Європа стає головним танковим ринком світу та ареною запеклої боротьби США, Німеччини та Кореї
11787

Загальне замовлення танків у Європі вже на понад 1800 машин, й очікується ще більше

Вихід з летаргійного сну колективної безпеки Європи вже ознаменувався різким збільшенням оборонних бюджетів держав та поступовим нарощуванням оборонних замовлень, які багато років були поставлені на паузу. Більше того, реальна повномасштабна війна остаточно закрила питання, яке було актуально ще декілька років тому - чи є на сьогоднішньому полі бою місце танкам. Й відповіддю на нього стали контракти на цей вид військової техніки.

Звісно на перше місце виходить Польща, яка оголосила найамбітніші плани мати у строю величезний танковий парк, який здається обраховувався за самими песимістичними прогнозами часів Холодної війни. Зокрема мова йде про замовлення 250 танків M1A2 Abrams SEPv3 та ще 116 одиниць у версії M1A1 FEP, до яких додаються 180 корейських K2 та ще 820 їх локалізованих версій K2PL.

Читайте також: Як США взагалі планували воювати проти Росії, якщо уже десятки років мають проблеми зі снарядами для арти

K2
K2

Тобто загалом лише Варшава замовила 546 вже готових танків, а разом із виробництвом власних може довести їх загальну кількість до 1366 саме нових машин, що разом приблизно з 240 Leopard 2 у різних версіях сформують броньовий кулак у 1,6 тисячі танків.

Звісно на фоні цього плани інших країн трохи блідніють, але загалом також демонструють тенденцію. Наприклад, Італія приглядається до закупівлі Leopard 2A7+. Начальник штабу армії Петро Серіно [Pietro Serino] вбачає потребу у 125 машин, хоча деякі італійські видання, пишуть про намір закупити 250 Leopard 2A7+. Скоріш за все за першим сценарієм будуть закуплені додаткові машини зі збереженням у строю власного італійського танка Ariete, за іншим сценарієм Leopard 2A7+ просто його замінить.

Leopard 2A7
Leopard 2A7

Далі треба згадати ще одного майбутнього оператора Leopard 2A7 - Норвегію, яка замовила 54 машини з можливістю розширення кількості до 72. А також Чехію, яка хоче додатково замовити півсотні машин у цій версії на додачу до 14 отриманих за круговими постачаннями Leopard 2A4.

Водночас Румунія не стала робити вибір на користь німецького танка та замовляє 54 Abrams. Свій доволі важкий вибір має зробити Литва, яка також оголосила про бажання мати на озброєнні 54 танки та сформувати з наявних бригад механізовану дивізію.

M1A2 Abrams
Abrams M1A2

Й загалом, якщо брати лише нові машини, без урахувань модернізації наявного бронетанкового парку, мова йде про ще до майже 337-474 танків, які планують закупити Литва, Румунія, Норвегія та Італія. Але до цього процесу необхідно додати й масштабні програми з модернізації наявних машин, наприклад, Греція планує модернізувати 183 Leopard 2A4 до A7.

Водночас у країнах, які знаходяться подалі від РФ відбуваються трохи інші процеси. Наприклад, Велика Британія модернізує свій бронетанковий парк, але це проходить зі скороченням загальної кількості машин до 148 одиниць Challenger 3. Аналогічна програма з модернізацією, але й скороченням кількості відбувається у Франції з Leclerc. Але на загальну тенденцію це навряд буде мати вплив, та й не факт, що не буде переглянута на користь збільшення кількості машин. Бо у Британії вже шуткують, що в них більше коней, ніж танків.

Challenger 3
Challenger 3

Більше того, цілий ряд європейських країн, скоріш за все, у найближчі роки сформують й свої замовлення на танки. Це рішення цілком можливо очікувати від інших країн Балтії, Болгарії та Словаччини, також можливо очікувати рішення з модернізації наявних машин Leopard 2 від Фінляндії та Швеції. Тобто з великою долею вірогідності наявні замовлення це лише початок. Наприклад Нідерланди цілком можуть згадати, як колись мали у строю одразу 455 Leopard 2.

Читайте також: Тайвань не відпустить танки M60 на пенсію навіть після 2030 року і цьому є доволі просте пояснення