xcounter
#

Франція натякає, що через 3 роки в неї буде аж 100 "зайвих" танків Leclerc

9229
Французький танк Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французький танк Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел

Французькі військові втілюють концепцію, за якою танк – це лише "додаток" до розвідувальних чи бойових бронеавтомобілів

На кінець 2022 року Сухопутні війська збройних сил Франції мали в своєму розпорядженні 222 основні бойові танки Leclerc. На початок 2025 року французька армія матиме лише 122 модернізовані "Леклерки", тобто на 100 танків менше, аніж зараз. Про це Сухопутні війська Франції повідомили на своєму офіційному Twitter-профілі, пише портал Army Recognition.

Як пояснюють автори порталу, армія Франції хоче модернізувати свої Leclerc до стандарту Scorpion з тим, щоб ці танки стали фактично "додатком" до однойменного сімейства бронемашин, на які зараз переходять французькі сухопутні війська.

Читайте також: Франція має снаряди лише на 1 день війни, і дзвінки Макрона до Путіна тут не допоможуть
Демонстрація модернізованого зразка Leclerc XLR, фото з відкритих джерел

Модернізовані танки Leclerc отримають індекс XLR та матимуть такі особливості. Основне озброєння залишиться без змін – 120-мм гладкоствольна гармата CN 120-26 з довжиною ствола в 52 калібри. Але на башті танка з’явиться додатковий дистанційно керований модуль із 7,62 мм кулеметом від бельгійської компанії FN Herstal.

Leclerc XLR отримає додаткову модульну броню на башті та носовій частині корпусу. Захист бортів буде посилено так: передня половина – блоки динамічного захисту, задня половина – протикумулятивні решітки. Які також будуть встановлені й на кормі танка.

Демонстрація модернізованого зразка Leclerc XLR, фото з відкритих джерел

Модернізований "Леклерк" буде оснащений інформаційно-командною системою (SICS), яка дозволятиме цьому танку взаємодіяти та обмінюватись даними з бронеавтомобілями сімейства Scorpion. Також – новітньою системою тактичного радіозв’язку Contact, системою моніторингу технічного стану танка та засобами захисту від зброї масового ураження, зокрема ядерної.

Основні системні комп’ютери в ОБТ Leclerc будуть перепроектовані, робочі місця командира та навідника будуть оснащені новітніми дисплеями з людино-машинним інтерфейсом.

Якою буде доля 100 танків Leclerc, які не підпадатимуть під модернізацію і стануть "зайвими" в 2025 році – французькі військові поки не деталізують.

Читайте також: Коли Франція зможе дати Україні танки Leclerc: підрахунки виглядають зовсім невтішно