xcounter
#

Коли Франція зможе дати Україні танки Leclerc: підрахунки виглядають зовсім невтішно

8063
Французький танк Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел
Французький танк Leclerc, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але ЗСУ цілком можуть отримати французькі "колісні танки" AMX-10RC, що точно підійдуть на роль "мобільних гармат" для піхоти

Аналітики польського Defence24 вирішили змоделювати, коли і за яких умов Франція зможе передати для Збройних Сил України хоча б декілька десятків танків Leclerc. Їх підрахунки нас точно не втішать: якщо не буде ухвалене окреме політичне рішення, то Париж зможе віддати нам свої танки не раніше 2035-2040 років.

Свою думку автори Defence24 аргументують так. За їх даними, на базах зберігання французької армії є "декілька десятків" танків Leclerc, а в стройових частинах – від 200 до 225 танків. І якщо дивитись лише на кількісні показники, то виглядає так, що Франція може нам віддати до 50 "Леклерків". Але якщо дивитись на якісні показники, то картина виглядає зовсім інакше.

Читайте також: Франція оцінила досвід ЗСУ та зрозуміла, що снаряди та CAESAR треба виготовляти в рази швидше
"Леклерки" на параді, офіційне фото збройних сил Франції

Опираючись на свої дані, поляки стверджують, що частина французьких танків Leclerc несправна, тому машини на зберіганні можна в принципі "списувати з балансу", бо вони скоріш за все служать в якості "донорів запчастин".

Відповідно вони стверджують, що французи мають зараз максимум 200 боєздатних танків, і на цьому тлі передача бодай 50 машин виглядає уже "обвальним падінням" боєздатності всієї армії Французької Республіки. І це при тому, що Париж має інтереси по всій земній кулі, де може знадобитись застосування танків. В тому числі і у Європі, для захисту партнерів по НАТО. Заміна "Леклерку" за програмою EuroTank має бути готовою та надходити у війська на рубежі 2035-2040 року. І лише тоді французькі військові будуть готові віддати свої танки Leclerc, песимістично вважають польські аналітики.

Франко-німецький "демонстратор технологій" за програмою EuroTank на виставковій експозиції Eurosatory, травень 2022 року, фото – Defence24

Від Defense Express можемо не менш песимістично додати – якщо розрахунки Defence24 вірні, то виходить, що "Леклерки" нам в принципі "не світять".

Але справедливості заради, поляки роблять одну поправку, яка може покращити настрій: вони не виключають, що Макрон все ж може ухвалити політичне рішення передати нам танки Leclerc, як символічний крок про збільшення воєнної підтримки України. Навіть ціною деякого зниження обороноздатності Франції, як це було у випадку з передачею САУ CAESAR.

Французький танк Leclerc на технічному обслуговуванні, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому автори Defence24 цілком впевнені у тому, що Франція у нових партіях військової допомоги Україні може передати зокрема "колісні танки" типу AMX-10RC.

Як такі бронемашини можуть посилити ЗСУ у випадку передачі, Defense Express уже розповідало в своєму окремому матеріалі.

Читайте також: У Польщі оголосили приголомшливу кількість корейських танків K2, які будуть виробляти самостійно