xcounter
#

Італія сподівалась обійтись модернізацією ОБТ Ariete, але тепер проситиме танки в німців

5052
Італійські ОБТ Ariete C1, ілюстративне фото з відкритих джерел
Італійські ОБТ Ariete C1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоправда, при цьому італійці розмірковують про купівлю новітніх Leopard 2A7+ чи перспективного MGCS, і це не зовсім стикується з поняттям "терміновість поставки"

На початку лютого 2022 року уряд Італії запланував провести модернізацію 125 своїх основних бойових танків C1 Ariete, яка передбачає зокрема оновлення системи управління вогнем, модернізацію ходової частини та установку потужнішого двигуна. При цьому передбачалась, що по суті понад третини італійського бронетанкового парку, або ж 75 танків C1 Ariete, підуть "під ніж".

Рівно такий же план італійська влада повторно озвучила у серпні 2022 року, коли нарешті видала замовлення на початок модернізації своїх ОБТ. І так виходило, що одна із країн НАТО занадто специфічно переосмислювала досвід боїв ЗСУ проти російських окупантів, який зокрема "дав друге життя" танку як виду зброї.

Читайте також: Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ
Модернізований танк C1 Ariete AMV, фото з відкритих джерел

Але тепер маємо березень 2023 року, і влада Італії говорить про дещо модернізований план – окрім оновлення 125 танків C1 Ariete, італійські військові також хочуть купити 125 додаткових танків із "терміновою поставкою".

Як основний постачальник розглядається саме німецький Rheinmetall, який вже встиг пообіцяти італійцям бонус у вигляді розгортання виробництва БМП KF41 Lynx на потужностях італійського ОПК у разі, якщо збройні сили Італії оберуть саме цю бойову машину піхоти на заміну своїм морально застарілим БМП Dardo (які Рим хоче взагалі замінити).

Франко-німецький "демонстратор технологій" EuroTank за програмою MGCS на виставковій експозиції Eurosatory, травень 2022 року, фото – Defence24

Поки що ідея купити додаткові танки в німецького Rheinmetall, як пишуть західні ЗМІ, просто лише циркулює коридорами італійського парламенту та Міноборони. Тому, наприклад, поки що не йде мова про конкретні строки поставки та ймовірністю вартість поставки бойових машин. Обговорення концентрується поки лише на моделях танків, зміст якого може вкрай здивувати.

Як стверджує Defense News, італійці розглядають зокрема варіант придбати перспективний франко-німецький танк MGCS, котрий поки існує лише у вигляді "демонстратора технологій". В свою чергу, французький портал Opex360 говорить, що італійців також цікавить варіант придбати уже існуючий новітній Leopard 2A7+, в кількості 125 одиниць.

Німецький Leopard 2A7, фото ілюстративне

Навіть варіант із купівлею новітніх Leopard 2A7+ в поточних реаліях не надто "стикується" із поняттям "терміновості поставок". Хоча б якщо пригадати, що за одним із існуючих контрактів на поставку для Норвегії всього лише 54 танків цього типу знадобиться проміжок між 2026 та 2031 роками, в середньому лише по 10 машин на рік вартістю 27,2 мільйони доларів кожна.

Читайте також: У Бундесвері з танками не просто погано, а катастрофічно погано: на що реально може розраховувати Німеччина та НАТО