xcounter
#

У Бундесвері з танками не просто погано, а катастрофічно погано: на що реально може розраховувати Німеччина та НАТО

5951
Leopard 2A7  (всі фото: Bundeswehr)
Leopard 2A7 (всі фото: Bundeswehr)

Зібрати танковий батальйон для Сил швидкого реагування НАТО для Бундесверу вже виявилось проблемою, а кількість боєздатних Leopard 2 складає лише 30%

Те що збройні сили Німеччини - це вже далеко не приклад бойової міцності та взагалі не "щит Європи" вже відомо доволі давно. Й чим глибше розглядається питання обороноздатності країни, тим масштабнішим стає вид відверто катастрофічної ситуації, бо вже відомо про лише 30% працюючих САУ PzH 2000, запасів боєприпасів на три доби, скандал з новітніми БМП Puma та авіацією, зокрема з ударними вертольотами Tiger.

У Бундесвері вже розписались, що мають лише обмежену боєздатність та не можуть повноцінно виконувати спільні місії у межах Альянсу. А тепер мова дійшла й до реальної здатності виконати зобов'язання у межах Сил швидкого реагування НАТО (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF). Справа в тому, що Німеччина декілька років готувалась до того, щоб взяти на себе керування цими силами та внести свій внесок у їх боєздатність, але виявилась не готова до цього.

Читайте також: Oshkosh оскаржив рішення Пентагону та намагається зберегти контракт на 8,6 млрд доларів з виробництва бронеавтомобілів JLTV
Leopard 2

Як пише Spiegel, Бундесвер не зміг сформувати повністю боєготовий батальйон з 30 танків Leopard 2A7, який має увійти до сил VJTF. Справа в тому, що у 393-ому танковому батальйоні Бундесверу, який й був виділений для виконання цього завдання справних лише 20 з 40 танків. І це вже покращений результат, бо на початку року їх було лише 17.

Тому для того, щоб досягти позначки у 30 справних машин їх необхідно забирати з інших підрозділів. Або залучити, схоже, один єдиний на всю Німеччину повністю боєздатний 104-й танковий батальйон на Leopard 2A7.

Але до цього треба додати інформацію від ще одного німецького видання Bild, яке наприкінці лютого поспілкувалось з очільником Німецької асоціації Бундесверу (Vorsitzender des Deutschen Bundeswehrverbands) полковником Андре Вюстенером [André Wüstner]. За його словами з приблизно 300 танків Leopard 2 всіх версій які є у Бундесвері лише 30% знаходяться у боєготовому стані.

Leopard 2

Таким чином ситуація з танками у Німеччини взагалі може вважатися парадоксальною. Випустивши свого часу понад 3600 одиниць Leopard 2 німецька оборонна промисловість не може забезпечити підтримку наявних машин для Бундесверу, а також інших операторів цих машин, на що вже дорікають союзники. Зокрема питання передачі танків Leopard 2 до України вже певною мірою вперлось у те, що не вистачає запасних частин для зняття машин з консервації. Але ситуація зі збройними силами Німеччини вже дає зовсім по іншому зрозуміти рівень підтримки Берліном України, коли передаються

Leopard 2A6 у загальній кількості 18 одиниць

.

Звісно відповіддю на ці проблеми має стати розширення виробництва, як запасних частин, так й виготовлення нових машин, так й модернізацією старих версій Leopard 2. Зокрема KMW вже зазначив, що поточні максимальні можливості з виробництва нових танків складають близько 50 машин на рік - близько 4 за місяць. Модернізація старих танків до сучасної версії - 60-70 на рік, 5-6 на місяць. Водночас за часи Холодної війни KMW виробляв по 300 Leopard 2 за рік - 25 машин за місяць. При цьому слід зазначити, що абсолютна більшість машин йшла безпосередньо до Бундесверу.

В цій ситуації вкрай важко вважати, що KMW зможе у короткостроковій перспективі у шість разів збільшити виробництво, щоб досягти позначок часів, коли Бундесвер реально був танковою міццю європейської частини Альянсу. Й тому навряд Берлін зможе кардинально змінити ситуацію у короткостроковій перспективі. І це навіть з урахуванням того, що додатково на оборону на найближчі року має бути спрямовано додаткові рекордні 100 млрд євро зі спеціального фонду.

Leopard 2

Але, як зазначив вже згаданий очільник Німецької асоціації Бундесверу, реальна потреба складає не 100 млрд євро, а 300 млрд. При цьому реальне збільшення оборонного бюджету, а не фонду, має становити 10 млрд євро на рік лише для того, щоб виконувати вимоги НАТО.

Водночас реальний оборонний бюджет Німеччини на 2023 рік складає 50,1 млрд євро і він на 0,3 млрд менше за бюджет 2022 року. До нього у цьому році зі спеціального фонду має надійти додаткові 8,5 млрд євро, що збільшить його до майже 60 млрд євро.

Читайте також: У Пентагоні підтвердили успішне використання Україною JDAM-ER, але поки їх замало