xcounter
#

Oshkosh оскаржив рішення Пентагону та намагається зберегти контракт на 8,6 млрд доларів з виробництва бронеавтомобілів JLTV

JLTV від Oshkosh (фото: US DoD)
JLTV від Oshkosh (фото: US DoD)
9511

Коли мова йде про замовлення на 20,6 тисячі машин та контракти на 10 років було б дивно, якби Oshkosh просто опустив руки

Після того, як Пентагон вкрай несподівано змінив виробника бронеавтомобілів JLTV, який був розроблений Oshkosh на заміну HMMWV, та з 2015 року вироблявся компанією, а тепер переданий AM General, справа цілком очікувано дійшла до суду.

Oshkosh звісно не хоче віддавати контракт, бо мова йде про замовлення на найближчі 10 років, 20 682 JLTV та ще 9 883 тисяч причепів та загальну суму у 8,66 млрд доларів. Як пише Breaking Defense, компанія вже подала скаргу до Рахункової палати та аргументувало свій протест тим, що під час рішення щодо передачі виробництва міноборони США не врахувало "відповідним чином" фінансові, технічні, виробничі можливості для вибору рішення з найменшою вартістю та строком постачання машин.

Читайте також: У Пентагоні підтвердили успішне використання Україною JDAM-ER, але поки їх замало

Водночас у керівництво Joint Program Office Joint Light Tactical Vehicle, яке й відповідає за програму, зазначили, що завдяки передачі виробництва до AM General армії США вдалось отримати кращу пропозицію за ціною. Але оголошувати її не будуть поки не сплине час надання скарги, або вона не буде відхилена.

JLTV Oshkosh

Своєю чергою Рахункова палата США має прийняти рішення до 14 червня цього року. І поки воно не буде прийнято навряд роботи з розгортанням виробництва JLTV на AM General, а для цього планується побудувати нову виробничу лінію, стартують. Але у будь-якому випадку Oshkosh має діючі контракти до 2025 року, тому, скоріш за все, вірогідність бюрократичних суперечок та затримок була врахована під час прийняття рішення щодо зміни виробника.

Зазначимо, що загалом ця ситуація із можливістю перенесення виробництва JLTV виникла через те, що Пентагон окремо замовив розробку бронеавтомобіля й окремо замовляє його виробництво. Зокрема саме Oshkosh зі своїм проектом L-ATV обійшов Lockheed Martin, AM General, BAE Systems та інших конкурентів. Результат розробки, тобто всю конструкторську та технічну документацію, а також всі права на неї були викуплені міноборони США, після чого Oshkosh отримав першу групу контрактів на 17 тисяч машин за 6,7 млрд доларів.

JLTV Oshkosh

Це й дозволяє Пентагону обирати нових виробників, які цілком можуть пропонувати менші ціни, але є доволі незвичною ситуацією, коли у розробника фактично забирається право виробництва своєї ж машини. Особливо, коли право на неї передається конкуренту.

Читайте також: Щоб і надалі ефективно постачати Україні зброю та боєприпаси, британці можуть згадати Ірак та Афганістан