xcounter
#

Oshkosh програв масштабний контракт на 8,6 млрд доларів на виробництво власного ж бронеавтомобіля JLTV

JLTV від Oshkosh (фото: DoD US)
JLTV від Oshkosh (фото: DoD US)
15833

Oshkosh ще у 2015 році виграв конкурс на створення JLTV, який має замінити HMMWV, встиг поставити майже 20 тисяч машин, але залишився без наступних контрактів розрахованих на десятиріччя

Пентагон здійснив вкрай несподіване "рокірування" виробника бронеавтомобіля JLTV залишивши його розробника та минулого виробника Oshkosh без виробництва нових машин. Зазначимо, що JLTV має замінити в американській армії HMMWV і це одразу говорить про дійсно астрономічні об'єми замовлення.

І це сталось попри те, що саме розробка цієї компанії - L-ATV у 2015 році виграла конкуренцію у запеклій боротьбі із Lockheed Martin, AM General, BAE Systems та іншими компаніями, які збирались у доволі цікаві союзи, як, наприклад, Raytheon та приватна військова компанія Blackwater. Тоді Oshkosh отримала контракт на суму до 6,7 млрд доларів й виробництво майже 17 тисяч машин.

Читайте також: Україна офіційно надала запит на посилення F-16 до Нідерландів: на скільки машин можливо розраховувати
JLTV
JLTV (фото: DoD US)

Але, як повідомили у Виконавчому офісі програми бойової підтримки та підтримки бойових служб (Program Executive Office Combat Support & Combat Service Support - PEO CS&CSS), тепер виробляти JLTV буде AM General, яка вісім років тому програла тендер.

Зазначимо, що AM General у конкурсі із власною розробкою BRV-O дійшов до фіналу, а до цього постачав до американської армії HMMWV. Тобто був одним з фаворитів, але програв через нижчий рівень захисту. І тепер отримала контракт на виробництво JLTV, як передає Breaking Defense із загальним цінником до 8,66 млрд доларів на найближчі 10 років та 20 682 машин та ще 9 883 причепів.

BRV-O
BRV-O, в машині ще можливо побачити вплив HMMWV (фото: AM General)

У самому PEO CS&CSS зазначили, що "так й було задумано" - створити конкурентні умови й для всіх наступних контрактів на постачання JLTV для того, щоб у кожній наступній закупівлі обирати найкращу пропозицію за ціною та виробничими можливостями.

Більше того, Пентагон з самого початку викупив у Oshkosh "права на пакет технічних даних JLTV в оригінального виробника". Тобто, скоріш за все, AM General отримає всю технічну та конструкторську документацію на L-ATV і буде виробляти саме його, а не власну BRV-O.

Це рішення дійсно дозволяє збройним силам США перекидати виробництво машини від одного виробника до іншого, а не утворювати штучний "зоопарк". Бо Oshkosh ще у 2021 році відзначив відправку 10-тисячної машини до збройних сил США, а загальний об'єм твердо законтрактованих машин саме для Oshkosh охоплювало на квітень 2022 року 19 727 JLTV.

Водночас у США вже почались розмови, що таке рішення може не зменшити, а навпаки підняти вартість JLTV у перших партіях через налагодження серійного виробництва на іншій базі. Але справа в тому, що мова йде про довгострокові контракти, більше того, певний час Oshkosh та AM General будуть виробляти машини паралельно. Перша - завершувати виконання наявних контрактів, друга - поступово виконувати нові.

Читайте також: Eurofighter як кандидат для посилення ЗСУ: які реальні можливості літака, його сильні та слабкі сторони