xcounter
#

Україна офіційно надала запит на посилення F-16 до Нідерландів: на скільки машин можливо розраховувати

F-16 Королівських повітряних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)
F-16 Королівських повітряних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)
5410

Голландські F-16 - це більш ніж реальний ресурс для посилення ЗСУ, бо країна все одно знімає їх з озброєння та вже має "вільні" машини

Очільниця міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен [Kajsa Ollongren] підтвердила, що Україна надала запит щодо отримання винищувачів F-16. За її словами, цей запит буде розглянутий, але не варто що це буде зроблено "за одну ніч".

"Нам потрібно обговорити наявність F-16 з американцями та іншими союзниками. І ми маємо серйозно подумати про наслідки, це не може статися за одну ніч. Ми маємо бути чесними в цьому", - цитує нідерландське видання NOS слова Кайси Оллонґрен.

Читайте також: Дефіцит бюджету РФ в 60% не значить, що у Кремля нема грошей на довгу війну проти України

Водночас саме Нідерланди цілком можуть бути донором винищувачів через те, що зараз країна замінює їх на F-35. Це поступовий процес, бо станом на 2021 рік країна мала 61 F-16 та 21 F-35A, а загальна кількість замовлених винищувачів п'ятого покоління становить 52 машини.

F-16 та F-35
Нідерланди поки експлуатують два види винищувачів - F-16 та F-35

Зазначимо, що ще наприкінці січня міністр іноземних справ Нідерландів Вопке Гукстра [Wopke Hoekstra], повідомив, що уряд має розглянути питання передачі F-16 до України, а до цього у парламенті вже було сформовано відповідне звернення.

Але головним питанням залишається лише реальність передачі самих літаків, тобто наявність умовно вільного ресурсу. Й одразу можливо констатувати, що він є. Ще у 2021 році Нідерланди хотіли продати 12 винищувачів приватній компанії Draken International, яка займається тренуванням пілотів. Але контракт, з огляду на все, не був виконаний, бо фігурувала інформація про те, що машини, які вже перебували у США, повернулись до Європи.

F-16 Нідерланди

Також цей контракт містив у собі опціон на ще 28 літаків. Тобто загальний ресурс передачі становить 30 F-16, з яких 12 - у відносно короткостроковій перспективі.

Зазначимо, що формально мова йде про версію F-16, яка не класифікується чіткою категорією Block, бо ці машини проходили некласичну модернізацію, але мають можливість використання високоточного озброєння завдяки блоку Lantirn, мають вбудовану станцію РЕБ ALQ-131 Block-2, а також отримали цілий ряд інших оновлень.

Слід зважити на те, що передача до України F-16 потребує отримання дозволу від США на реекспорт цього озброєння. Також необхідно пам'ятати про строки підготовки українських пілотів на західні винищувачі, які можуть з 9-12 місячного курсу бути скорочені до 6-місячної підготовки.

Читайте також: На Shahed-131 стоїть кумулятивна боєголовка, тому влучання так руйнує енергетику