xcounter
#

Дефіцит бюджету РФ в 60% не значить, що у Кремля нема грошей на довгу війну проти України

4006
Ешелон нових Т-90М "Прорыв" для російських окупантів, січень 2023 року, фото з відкритих джерел
Ешелон нових Т-90М "Прорыв" для російських окупантів, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Потрібно бути обережними в оцінці ресурсного потенціалу ворога, особливо коли йде мова про черговий етап "війни на виснаження"

У відкритому доступі з’явились дані від Мінфіну РФ, що у січні 2023 року дефіцит держбюджету Росії склав 1,776 трильйона рублів. По суті, в перший місяць року було вибрано 60% ліміту по дефіциту казни на весь 2023 рік. Загальна сума витрат при цьому була 3,117 трильйона рублів, або на 59% більше, аніж у січні минулого року. Нафтогазові доходи при цьому впали на 46% відносно січня минулого року, "несировинні" доходи – упали на 28%.

Така макроекономічна статистика звучить захопливо, бо не просто говорить про суттєві проблеми в економіці РФ. Але й дозволяє сподіватись, що от-от скоро у рашистів закінчаться гроші на війну проти України, і тому Кремль буде вимушений забратись геть. Втім, схоже, що обсяг проблем в економіці РФ зараз переоцінювати точно не варто.

Читайте також: Рашистам не вистачає каучуку для Т-80 та коліс для шасі, щоб штампувати зброю змінами по 12 годин
Рашистський суховантаж "Михаил Ненашев" завантажується краденим зерном в тимчасово окупованому Севастополі, фото – "Крым.Реалии", дата публікації – 26 липня 2022 року

Bloomberg в своїй публікації говорить про те, що за результатами 2022 року обсяг капітальних інвестицій (у розвиток виробництва, іншими словами) в економіці Росії виріс на 6%, хоча спочатку очікувалось падіння аж на 20%. Уряд РФ просто "залив" грошами підприємства, які заявляли готовність "імпортозаміщатись" або ж виготовляти продукцію, необхідну для цього самого "імпортозаміщення". І серед "залитих" грошами підприємств опинились ті, що можуть мати пряме чи дотичне відношення до російського ВПК.

Наприклад, серед найбільших отримувачів дотацій та кредитів на "імпортозаміщення" виявився металургійний холдинг "Северсталь", який постачає свою продукцію зокрема для виробництва бронетехніки та кораблів. Банки "ВТБ" та "Россельхозбанк" збільшили видачу кредитів на розробку новітнього програмного забезпечення для роботи промисловості, зокрема машинобудування. А на уже видані кредити рашисти сподіваються у найближчий час запустити виробництво гідравлічного обладнання в Московській області та виробництво акумуляторів у Псковскій області.

Виробництво бронесталі на потужностях холдингу "Северсталь", ілюстративне фото з відкритих джерел

За офіційною статистикою рашистів, держава "та інші джерела" дали лише 45% всіх грошей для "імпортозаміщення" для економіки РФ, інші 55% приватний сектор "вийняв із власної кишені". При цьому сума затрат на дотації малому та середньому бізнесу склала еквівалент в 4 мільярди доларів. А левова частка усіх затрат припадала на сектор "наукові технології" - 32,8%.

Звісно, Кремль відрізняється особливим мистецтвом "приписок" в економічній статистиці, щоб показати, що "санкції не працюють". І цілком можливо, що усі ці дотації на "імпортозаміщення" замість технологій та верстатів уже "перекочували" в "офшори". Відповідно, "внутрішнього ресурсу" в економіці, щоб і далі вести "війну на виснаження" проти України, Російська Федерація може і не мати.

Процес виробництва рашистського ударного безпілотника "Орион" на заводі "Кронштадт", постановочне фото рашистів зразка червня 2022 року

Але схоже, що у своїх рішеннях по війні проти України Кремль не зважає на цифру в 60% дефіциту держказни. А натомість дивиться на рекорди по цифрам з імпортозаміщенням. Тому РФ може вважати, що має ще достатньо економічного ресурсу для довготривалої "війни на виснаження".

Через це ще зарано очікувати, що у Кремля ось скоро закінчаться гроші воювати проти України. Бо опцію "увімкнути друкарський верстат" та перетворити рубль на "дерев’яний" ще ніхто не скасовував.

Читайте також: Китай допомагає РФ виробляти зброю для війни проти України, в переліку - С-400, Ми-17 та Су-35