xcounter
#

На Shahed-131 стоїть кумулятивна боєголовка, тому влучання так руйнує енергетику

17052
Shahed-131, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Shahed-131, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Іранські конструктори навмисне переробили "літаючий мопед" так, щоб максимально руйнувати цивільну інфраструктуру

У січні 2023 року експерти Conflict Armament Research (CAR) змогли вивчити бойову частину дрона-камікадзе іранського виробництва Shahed-131, котрий був збитий біля Одеси у жовтні 2022 року.

Аналіз показав, що бойова частина цього "літаючого мопеда" замість звичайної вибухівки споряджена кумулятивним зарядом, навколо якого розміщено 18 кумулятивних боєголовок меншого діаметру, що мають створювати вторинний ефект від підриву при влучанні у ціль.

Читайте також: Чому так вийшло, що понад 80% комплектуючих для виробництва Shahed-136 були придбані в США
Бойова частина від Shahed-131, зображення - Conflict Armament Research

БЧ від Shahed-131 має довжину близько 50 см та ширину 13 см, в задній частині цієї боєголовки є "колодязь" для запобіжника та детонатора окремо.

Попереду та позаду бойової частини розміщені дві зазубрені уламкові матриці, кожна з яких має 11 шарів уламків у формі кубів. Ці матриці з уламками призначені для створення додаткового руйнівного ефекту, як для знищення будівель, так і для ураження цивільного населення.

Бойова частина від Shahed-131, зображення - Conflict Armament Research

Експерти CAR також зазначають, що їм вдалось у жовтні 2022 року дослідити боєготовку від дрона-камікадзе Shahed-136.

Ця БЧ мала форму конуса, товщина її посиленого сталевого корпусу складає 7 мм, і тут задум терористів очевидно виглядав так – спочатку боєголовка пробиває стіни будівлі, а уже потім відбувається підрив вибухівки.

Бойова частина від Shahed-136, зображення - Conflict Armament Research

У своїх висновках Conflict Armament Research наголошує, що рашисти та їх союзники працюють над тим, щоб "літаючі мопеди" були максимально "універсальною" зброєю.

А усі описані вище "модифікації" якраз свідчать про те, що ці дрони-камікадзе модифікуються саме для того, щоб завдавати максимальної шкоди саме промисловим об’єктам. Зокрема енергетичній інфраструктурі України.

Читайте також: У РФ модернізували ракети Х-101 для прориву ППО та встановили спеціальні пастки (оновлено)