xcounter
#

Чому так вийшло, що понад 80% комплектуючих для виробництва Shahed-136 були придбані в США

15836
Shahed-136 під час атаки на Київ у жовтні 2022 року, фото з відкритих джерел
Shahed-136 під час атаки на Київ у жовтні 2022 року, фото з відкритих джерел

І чи є майбутнє у такого виду зброї, зважаючи на досвід застосування у війні РФ проти України

Королівський інститут стратегічних досліджень (RUSI) опублікував блог, присвячений іранським "дронам-камікадзе" типів Shahed-131 та Shahed-136. А саме – як Іран взагалі зміг створити такі БПЛА, обійти санкції для їх виробництва та передати їх рашистам для обстрілів цивільної інфраструктури України. Якщо цей текст прочитати творчо, то зможемо скласти для себе таку картину.

Іран зумів створити "інформаційну завісу", яка прикривала реальний процес створення дронів під індексами Shahed-131 та Shahed-136, який схоже тривав з 2014 по 2019 роки. Саме в 2014 році в іранських ЗМІ почали з’являтись публікації про розробку безпілотника з дельтавидним крилом, що начебто мав назву "Туфан" (себто "Тайфун"), начебто був здатний "відслідковувати ціль за допомогою оптичного трекера", але мав тривалість польоту лише 1 годину при швидкості 250 км/год. Так як подібне безпілотне "вундерваффе" Іран "клепав на колінці" ще з 1980-х років, ніхто на подібні "сигнали" увагу й не звернув.

Читайте також: Рашисти уже 8 років назад робили БПЛА з "підручних матеріалів", і попались на цьому ще в Сирії
Потужності по виробництву "літаючих мопедів" типу Shahed-131 та Shahed-136 в іранському місті Ісфахан, вересень 2022 року, супутниковий знімок від Intel Labs

Якщо брати хронологію між 2019 та 2022 роками, то було зафіксовано лише два випадки атак, під час яких Іран міг ймовірно використовувати Shahed-131 та/або Shahed-136.

Перший – у вересні 2019 року, коли декілька дронів-камікадзе атакували нафтодобувну інфраструктуру в Саудівській Аравії. Але тоді Іран зміг обставити справу так, що це начебто єменські хусити самостійно виготовили настільки примітивні БПЛА. Другий випадок – коли у липні 2019 року після декількох спроб супер-танкер Mercer Street , що фактично працював на Ізраїль, таки зазнав атаки невідомих БПЛА.

Показово, що навіть розвідці Ізраїлю з її начебто високим рівнем обізнаності про своїх противників знадобилось аж 3 місяці, щоб достеменно встановити, що 1) їх танкер атакував таки Іран, за допомогою дрона-камікадзе, і що 2) для цієї атаки іранці застосували новітній БПЛА типу Shahed-136.

Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

В грудні 2021 року Іран провів першу "офіційну" презентацію Shahed-136 під час маневрів своєї армії. Але схоже, навіть і тоді ці "літаючі мопеди" виглядали скоріше "потішним вундерваффе", яке ніхто не сприйняв всерйоз.

Відповідно – нікому в цивілізованому світі не могло спати на думку, що іранці готуються поставити на потік виробництво своїх "літаючих мопедів", що саме під їхнє виробництво Тегеран може почати нелегальну скупку комплектуючих "подвійного призначення". І тепер після цього Білий Дім вимушений створювати спецгрупу, щоб зрозуміти – як так вийшло, що 82% комплектуючих у "Шахедах" по факту походять із США.

Уламки Shahed-136, які рашисти застосовували для обстрілів цивільної інфраструктури України восени 2022 року, зображення з відкритих джерел

Окремо автори публікації RUSI ставлять акцент на тому, що іранські Shahed-131 та Shahed-136 доречніше називати скоріше "крилатими ракетами з поршневим двигуном", аніж класичними "дронами-камікадзе". Такі літальні апарати не здатні "полювати" на цілі безпосередньо на полі бою, в умовах динамічного розвитку обстановки. Але такі "мопеди" здатні бити по цілям на великі відстані за наперед заданими координатами.

Своїм фактом існування Shahed-131 та Shahed-136 в чомусь підважують клас озброєння "крилата ракета", бо, наприклад, є масовішими та дешевшими, аніж рашистські Х-101. Тому іранські "Шахеди" як вид зброї мають свою перспективу та майбутнє навіть не зважаючи на те, що ППО України збиває мінімум 75% таких повітряних цілей.

Пускова установка для запуску Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Скільки днів потрібно рашистам, щоб виготовити одну Х-101 для нового удару по Україні