xcounter
#

Щоб і надалі ефективно постачати Україні зброю та боєприпаси, британці можуть згадати Ірак та Афганістан

8080
САУ AS90. Фото: MOD UK
САУ AS90. Фото: MOD UK

Крім того, британці також хочуть поповнити й власні запаси ОВТ

Велика Британія активно постачає зброю для ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення РФ і тепер країна має змінити спосіб закупівлі зброї, щоб відновити власні запаси та мати можливість продовжувати підтримувати Україну – таку заяву зробив тіньовий міністр оборони Великої Британії Джон Хілі, розповідають у виданні Defense News.

велика британія україна
У Британії кажуть, що треба переосмислити процес закупівлі озброєння

"Нам потрібно перевести частину нашої оборонної промисловості та закупівлі Міноборони на термінову оперативну основу, як для підтримки України у довгостроковій перспективі, так і для поповнення запасів Великої Британії для будь-якого майбутнього конфлікту", – заявив Хілі.

Читайте також: Військові втрачали слух через ББМ Ajax і британці кажуть, що вирішили проблему, але, схоже, не все так просто
Постріл з ПТРК NLAW, фото ілюстративне
Постріл з ПТРК NLAW, фото ілюстративне

Як відзначається, уряд країни успішно використовував процес так званої "термінової оперативної необхідності" (Urgent Operational Requirement – далі UOR) в Іраку та Афганістані, щоб швидко перекидати необхідні засоби на передову без зайвих бюрократичних перепон і закуповувати зброю без тривалих конкурсів.

Разом з тим, консультант Говард Уілсон відзначає, що Великій Британії дійсно варто згадати процес UOR, але для переходу до нового процесу закупівель потрібна буде передусім широка політична підтримка.

Brimstone 3, фото ілюстративне. Джерело: MBDA
Brimstone 3, фото ілюстративне. Джерело: MBDA

Хілі стверджує, що оборонне відомство Великої Британії повинно розробити власну "стратегію" запасів, щоб, по-перше, переосмислити "марнотратну систему закупівель у мирний час" і підготувати вітчизняну "оборонку" до надання допомоги Україні та поповнення власних запасів зброї та боєприпасів.

У виданні зауважують, що британське оборонне відомство нещодавно розпочало процес поповнення запасів ракет і боєприпасів, але цей процес сповільнюють необхідність відновлення ланцюжків постачань та інші фактори.

MLRS M270
MLRS M270

Зокрема тут можна пригадати новину про те, що британцям, щоб накопичити снаряди та ракети до M270 і достатньо ПТРК NLAW, потрібен час до 2026 року.

Читайте також: Скільки зараз коштує нова ракета для ПТРК Javelin: приклад Великої Британії, яка замовила 600 ракет