xcounter
#

Військові втрачали слух через ББМ Ajax і британці кажуть, що вирішили проблему, але, схоже, не все так просто

36880
ББМ Ajax. Фото: General Dynamics
ББМ Ajax. Фото: General Dynamics

Через проблеми, що виникли ще майже два роки тому, міноборони Великої Британії призупинило виплати компанії, і тепер у General Dynamics висунули ультиматум оборонному відомству країни

Ще більш як півтора року тому, у червні 2021 року стало відомо про те, що британці виявили, що їхні нові бронемашини Ajax небезпечні для військових небезпечні для військових – машини від General Dynamics мали низку проблем, передусім з надмірною вібрацією, через яку військові мали проходити перевірку слуху після їзди на цих бронемашинах, а деякі й зовсім були вимушені піти з армії через втрату слуху.

Зрештою, як наразі повідомляє видання The Times, британська армія каже, що виробнику вдалося вирішити проблему з цими бронемашинами, і причому доволі просто – на сидіння встановили додаткові подушки, а військовим видали додаткові навушники для кращого захисту. І міністр оборони Великої Британії Бен Воллес сподівається, що проблему з бронемашинами Ajax вирішено остаточно і негараздів більше не буде – оскільки програма й так "пішла на спад".

Читайте також: Велика Британія хоче виробляти зброю в Україні і планує "обігнати" чергу з Франції та Німеччини
ББМ Ajax. Фото: General Dynamics
ББМ Ajax. Фото: General Dynamics

Але разом з тим, є низка фактів, яка дозволяє стверджувати таке – схоже, з бронемашинами Ajax насправді не все так просто, як того б хотілося британцям. Так, Воллес зробив свою заяву за декілька тижнів після того, як виробник цих бронемашин – General Dynamics – висунув міноборони країни вимогу поновити виплати до кінця березня цього року, які були призупинені ще два роки тому, коли на поверхню "випливли" проблеми з цією технікою – всього за даними компанії міноборони винно їй 1,4 млрд фунтів стерлінгів (1,67 млрд доларів).

Це, у свою чергу, натякає на те, що насправді заява Воллеса могла бути дещо передчасною – зрештою, оборонні фахівці сумніваються в тому, що General Dynamics дійсно вдалося знайти вирішення проблеми – так, військовий аналітик Френсіс Туса вважає, що у цьому випадку правильно було б вживати слово "пом’якшення".

Це цілком логічно пояснюється тим, що посилення віброзахисту машини та видача навушників говорить про те, що Ajax досі має проблеми з шумом та вібрацією. "Це означає, що обладнання швидше зламається і експлуатація коштуватиме дорожче. Якби вони усунули вібрацію, йшлося б про ремонт підвіски, кріплення двигуна чи гумових гусениць", – зауважує Туса.

Сімейство бронемашин Ajax
Сімейство бронемашин Ajax, фото ілюстративне

Бронемашини Ajax британське міноборони замовило ще в 2014 році – перші зразки машин Ajax для дослідної експлуатації британські частини отримали в серпні 2020 року.

Читайте також: Британці показали "далекобійні можливості" для ЗСУ, і це аж ніяк не крилата ракета SCALP