xcounter
#

Скільки зараз коштує нова ракета для ПТРК Javelin: приклад Великої Британії, яка замовила 600 ракет

16352
FGM-148 Javelin (всі фото US DoD)
FGM-148 Javelin (всі фото US DoD)

Велика Британія замовила доволі потужну партію з 600 ракет для ПТРК Javelin у новій версії FGM-148F з універсальною бойовою частиною

Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США (Defense Security Cooperation Agency) опублікувало дозвіл на продаж Великої Британії ракет для протитанкового ракетного комплексу Javelin.

Враховуючи те, що традиційно для США вказується кількість та ціна, а також те, що контракт стосується лише самих ракет, а не комплектної поставки з пускових, ракет, запасних частин або навчання, то можливо доволі точно вирахувати поточну й максимально свіжу ціну на одну ракету для ПТРК Javelin.

Читайте також: Схоже ми знаємо, що РФ могла пообіцяти Ірану за нову партію Shahed-136, і це дуже небезпечний "бонус"
FGM-148 Javelin

Зокрема максимальна ціна контракту на постачання 600 ракет у версії FGM-148F складає 125,13 млн доларів. До вартості угоди включені невід'ємні логістичні послуги та технічна підтримка. Таким чином одна ракета для Javelin на експорт до одного з найближчих союзників США коштує 208 550 доларів.

Варто зазначити, що мова йде про вже сучасну версію ракети FGM-148F виробництво якої розпочалось у травні 2020 року. Ця версія ракети відрізняється новою універсальною бойовою частиною, яка зберігає високе бронепробиття за рахунок тандемної схеми, але має посилений уламково-фугасний ефект, що дозволяє ефективніше боротися з легкою бронетехнікою та живою силою противника.

FGM-148 Javelin

Рішення модернізувати бойову частину Javelin було прийнято ще у 2012 році й пов'язано з тим, що на той час армія США активно воювала з противниками, у яких взагалі не було танків, а реальними цілями для Javelin ставали "технічки" (пікапи з озброєнням), піхота в укриттях та снайпери.

Читайте також: Нова БМП Польщі Borsuk із планом на 1400 одиниць: на що робить ставку Варшава - характеристики та можливості