xcounter
#

Схоже ми знаємо, що РФ могла пообіцяти Ірану за нову партію Shahed-136, і це дуже небезпечний "бонус"

4962
Іранські Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Іранські Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо цей інфраструктурний проект буде реалізований, Росія зможе перекинути з Каспію в Чорне море навіть корвети з "Калібрами"

Кремль дозволив держкомпаніям з Ірану долучитись до проекту реконструкції Волго-Каспійського каналу, який передбачає зокрема днопоглиблення із збільшенням робочих глибин до 4,5 метрів.

Якщо проект буде реалізований, тоді не тільки іранські судна з вантажами зможуть ходити по Волзі, тоді й Росія отримає можливість вільно перекидати свої бойові кораблі з Каспійського моря в Чорне, в тому числі – корвети-носії ракет "Калибр". Про це йдеться в публікації американської аналітичної установи Jamestown Foundation.

Читайте також: Скільки "літаючих мопедів" Іран може зробити за місяць, і як ці дрони потім доставляються в Росію
Волго-Каспійський канал, ілюстративне фото з відкритих джерел

До цього росіяни уже дозволили долучитись компаніям з Китаю до реконструкції Волго-Каспійського каналу. А залучення сюди ще й іранських підрядників дозволить РФ вирішити одразу два завдання: вирішити свої інфраструктурні проблеми, і заодно знайти один із векторів, який би зміцнив вісь Китай-Іран-Росія".

Від Defense Express додамо, що ця історія із залученням компаній з Ірану до робіт на каналі до Волги може бути прямо пов’язана як з війною проти України загалом, так і з майбутньою поставкою нової партії Shahed-136 зокрема.

Як уже відомо з відкритих джерел, зазвичай Іран просить як "оплату" в РФ за чергову партію "літаючих мопедів" готівку + "бонуси". Як це було під час поставки першої партії дронів-камікадзе – повен Ил-76 кешу в 140 мільйонів євро та відстріляні тубуси чи пускові установки від західних ПТРК, що стали "трофеями" рашистів.

Маршрути доставки іранських дронів-камікадзе в Росію, один з яких проходить через Каспійське море, інфографіка - Центр національного противу при Силах спеціальних операцій ЗСУ

Підряд на інфраструктурний проект всередині РФ, який оплачуватиметься напряму з російської держказни – як мінімум з точки зору самих росіян, може бути цілком підходящим "бонусом" для самого Ірану як "оплата" за нову партію "дронів-камікадзе". Бо раз на те пішло, зазвичай інфраструктура та усе з цим пов’язане – це "зона впливу" переважно "оточення Путіна". Як виявилось, навіть бронепоїзд кремлівського диктатора формально належить не держструктурам, а приватній залізничній компанії одного із олігархів у РФ.

Справді, раніше мали місце епізоди, коли рашистські військові кораблі та катери й так переходили із Каспійського у Чорне море, і далі наприклад в Середземне море. Наприклад, влітку 2018 року похід в Середземномор’я виконали два ракетні корвети проекту 21631 зі складу Каспійської флотилії, у квітні 2021 року такий перехід виконали декілька десантних катерів, а напередодні повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року росіяни перекинули з Каспію флотилію своїх десантних та патрульних катерів.

Рашисти буксирують по Волзі свій пошкоджений ракетний корвет проекту 21631 "Буян-М", червень 2022 року, фото наводить портал "Одесский курьер"

Але тут нюанс в тому, що днопоглиблення хоча б для підтримки рівня експлуатаційних глибин потрібно проводити постійно. І якщо влітку 2018 року два ракетні корвети Каспійської флотилії РФ із осадкою в 2,6 метрів ще зуміли пройти безпечно, то влітку 2022 року спроба пройти по Волго-Каспійському каналу завершилась аварією для іншого корабля з осадкою 2,6 метрів – сторожового корабля "Расул Гамзатов" берегової охорони ФСБ РФ, котрий на той момент прослужив у строю менше 5 місяців.

Тут питання із постійним режимом робочих глибин не стоїть хіба що для десантних катерів проекту 11770 "Дюгонь" із Каспію, в котрих осадка навіть у повністю завантажених не перевищує 1,5 метри.

Десантні катери Каспійської флотилії ВМФ РФ виконують демонстративний перехід на Чорне море, квітень 2021 року
Читайте також: ОПК Європи залежить від вольфраму з Китаю, який возять через територію РФ