xcounter
#

Оплата рашистів за першу партію "літаючих мопедів" вмістилась у два Ил-76

3458
Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І там були не ядерні технології від Москви для Тегерану, а дещо більш "прозаїчне"

Росія отримала від Ірану першу партію безпілотників для війни проти України ще 20 серпня 2022 року. В склад цієї партії входило 100 "літаючих мопедів" Shahed-136, 60 "мопедів" типу Shahed-131 та 6 розвідувально-ударних безпілотників Mohajer-6.

Як оплату за ці БПЛА Іран отримав від Росії 140 мільйонів євро готівкою та зразки систем FGM-148 Javelin, NLAW та Stinger. Вантаж вмістився у два транспортні літаки Ил-76, які прилетіли до Тегерану рано вранці 20 серпня цього року, розповідає британський телеканал Sky News, посилаючись на конфіденційне джерело в спецслужбах.

Читайте також: Саудівська Аравія має лазер, який може збивати всі 100% "літаючих мопедів" Ірану
Російські Ил-76 прибули вранці 20 серпня 2022 року в Тегеран, щоб доставити оплату за "літаючі мопеди", джерело - супутникові знімки, які опинились в розпорядженні Sky News

Видання також доповнює, що за останні декілька днів Росія та Іран домовились про поставку нової партії безпілотників загальною вартістю 200 мільйонів євро (очевидно, теж готівкою).

Але номенклатура дронів у цій партії лишається поки невідома. Автори Sky News припускають, що іранський КСІР намагатиметься скопіювати пускові установки від Javelin, NLAW та Stinger, щоб створити власні аналогічні системи. Та застосувати їх у нових війнах на Близькому Сході.

Тим більш, що іранські військові зараз можуть покластись хіба що на радянські ПЗРК "Игла" та їх китайські копії, ну і також - на радянські ПТРК "Малютка", "Фагот" та "Конкурс", і їх "локальні" копії іранського виробництва.

Російські Ил-76 покинули 20 серпня 2022 року в Тегеран, ймовірно з партією "літаючих мопедів", джерело - супутникові знімки, які опинились в розпорядженні Sky News

Очевидно, що у цьому повідомленні від Sky News можуть бути неточності, наприклад щодо точної кількості переданих іранських "літаючих мопедів", чи суми оплати кешем, яку привезли росіяни. Є як мінімум одна "біла пляма" - як можемо з’ясувати з відкритих джерел, починаючи з кінця серпня 2022 року, Росія отримала від Ірану уже декілька сотень дронів-камікадзе, але що конкретно за це отримав Тегеран – чергову суму в мільйонах євро кешем чи інші зразки озброєння – поки лишається невідомим.

Але загальна канва процесу якраз зрозуміла – в обмін на свої "літаючі мопеди" Іран просить в росіян "ресурси зі швидкою оборотністю", а не стратегічні речі на кшалт ядерних технологій. І цілком можливо, що наступний пакет санкцій від Заходу проти Ірану має стосуватись не стільки виробничих ланцюжків по виготовленню "Шахедів". Як того, щоб Іран ніяк не зміг використати оплату в євро, отриману від Москви.

Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чим особливі комплекси C-RAM, які Україна просить в США для боротьби з "літаючими мопедами"