xcounter
#

Саудівська Аравія має лазер, який може збивати всі 100% "літаючих мопедів" Ірану

23741
Бойовий лазер Silent Hunter виробництва Китаю, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Бойовий лазер Silent Hunter виробництва Китаю, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але цей бойовий лазер поставив Китай, і це все ускладнює

Саудівська Аравія декілька місяців назад придбала в Китайській Народній Республіці лазерну систему Silent Hunter, призначений для боротьби із безпілотниками противника.

Перші випадки бойового застосування китайської Silent Hunter відбулись наприкінці жовтня 2022 року. Тоді саудити в декількох епізодах збили 13 іранських дронів-камікадзе Shahed-136, або 100% повітряних цілей, які загрожували об’єктам енергоінфраструктури. Про це пише польський портал Defence24.

Читайте також: Армія РФ "використовує" в Україні неіснуючий комплекс лазерної зброї
Машина з бойовим лазером Silent Hunter виробництва Китаю, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Відомо, що китайська система Silent Hunter має достатню потужність, щоб на дистанції в 1000 метрів буквально пропалити лист сталі товщиною 5 мм. Та уражати "літаючі мопеди" на дистанції до 4 км від цілі.

Лазер має регульовану потужність в діапазоні від 30 кВт до 100 кВт. Це дозволяє буквально "відстрілювати" пучки енергії та знищувати велику кількість безпілотників за короткий час. Цікаво, що Silent Hunter працює "у зв’язці" з РЛС китайського виробництва 3D TWA, що здатна виявляти малорозмірні цілі на малих висотах.

Радіолокаційна станція 3D TWA, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Скільки може коштувати "зв’язка" із лазерної системи Silent Hunter та радару 3D TWA – даних поки нема. Але схоже, що Піднебесна готова продавати таке "вундерваффе" лише обмеженому колу своїх найбільш платоспроможних союзників. Із якими уже є досвід співпраці по "стратегічним" проектам в сфері оборони.

Для ілюстрації – Саудівська Аравія має понад 120 балістичних ракет середньої дальності DF-3 та DF-21, які були придбані у Китаю в проміжку 1980-2010-хх років. А наприкінці грудня 2021 року саудити почали будувати інфраструктуру для власної "ракетної програми", використовуючи при цьому допомогу Пекіна.

Виставкова демонстрація системи Silent Hunter, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Польща показала свій комплекс ППО для знищення малих БПЛА противника (відео)