xcounter
#

Чим особливі комплекси C-RAM, які Україна просить в США для боротьби з "літаючими мопедами"

18765
Американський комплекс Centurion C-RAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Американський комплекс Centurion C-RAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Кожна така установка може буквально "різати" цілі темпом стрільби 4500 пострілів за хвилину. Але є один нюанс, про який розкажемо нижче

Американське видання ABC News отримало в своє розпорядження лист спікера ВР Руслана Стефанчука до високопоставлених членів Конгресу США.

В цьому листі очільник українського парламенту просить конгресменів підтримати заклики України поставити системи протиповітряної оборони Centurion C-RAM для боротьби з дронами-камікадзе іранського виробництва, які опинились в розпорядженні РФ. Підкреслюється, що C-RAM допоможуть захистити "важливі об'єкти, особливо електростанції".

Читайте також: У Пентагоні назвали кількість переданих Німеччиною ЗРК IRIS-T до України: можливо їх у рази більше ніж повідомлялось

Таке повідомлення уже "розлетілось" нашими ЗМІ. Через що виникає наступне питання – чим особливі системи Centurion C-RAM, які просить Україна для захисту від "літаючих мопедів". Defense Express уже розповідав про цей комплекс в одній із своїх публікацій, але залюбки напишемо ще раз.

Centurion C-RAM – це "сухопутна" версія морських зенітних артилерійських установок Mark 15 Phalanx CIWS, які були створені для знищення протикорабельних ракет. На відміну від свого "морського" попередника, C-RAM може знищувати не лише крилаті ракети, але й безпілотники та навіть некеровані реактивні снаряди ворога.

Комплекс має власну РЛС та оптико-тепловізійний модуль. Така прицільна апаратура здатна самостійно захоплювати та супроводжувати ціль, вираховувати похибки та найбільш оптимальніший час для ураження. І навіть має таку опцію - або самостійно відкриває вогонь, або ж чи пропонує оператору самому натиснути на "спуск".

Centurion C-RAM оснащений 6-тиствольною гарматою калібру 20 мм, що забезпечує феноменальний темп стрільби аж в 4500 пострілів за хвилину, по суті здатний розрізати ціль.

Американський комплекс Centurion C-RAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На перший погляд, головний нюанс Centurion C-RAM – це дальність стрільби всього в 1,5 км. Але як уже показує практика служби "зенітних танків" Gepard в строю ЗСУ, наші бійці здатні використати з максимальною користю будь-яку систему озброєння із будь-якими "неоднозначними" характеристиками.

Тут насправді нюанс може бути в іншому. Прийнято вважати, що армія США має в своєму розпорядженні достатньо велику кількість систем Centurion C-RAM, особливо після виводу своїх військ із Афганістану. Але чи справді це так – перевірити поки нема можливості. Той же Military Balance 2021 рік кількість систем цього типу в розпорядженні американських військових – не розкриває.

Американський комплекс Centurion C-RAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Для опанування NASAMS фахівцям ЗСУ знадобилось значно менше часу ніж очікувалось