xcounter
#

Для опанування NASAMS фахівцям ЗСУ знадобилось значно менше часу ніж очікувалось

13072
Пуск AIM-120 з NASAMS
Пуск AIM-120 з NASAMS

NASAMS виявився зрозумілим просто на інтуїтивному рівні

Коли мова заходила про передачу Україні новітніх західних зенітних ракетних комплексів існувало розуміння того, що це високотехнологічне озброєння, опанування якого може потребувати доволі значного часу.

Але, як виявилось, строки навчання українських фахівців перевершили навіть вкрай оптимістичні очікування. Видання The Economist поспілкувалось з "Денисом", офіцером Повітряних Сил України, який керував групою українських зенітників, які проходили навчання на NASAMS у Норвегії.

Читайте також: РФ вивела з Середземного моря "вбивцю" авіаносців та флагман Тихоокеанського флоту - ракетний крейсер "Варяг"
NASAMS в середині
Пункт управління NASAMS

За його словами NASAMS зрозумілий на інтуїтивно рівні і йому знадобилось лише декілька хвилин перебування на командному пункті для того, щоб зрозуміти, як працює цей ЗРК. А загальний строк навчання операторів комплексу складає лише декілька тижнів.

Для порівняння зазначимо, що аналогічні строки навчання стосувались й HIMARS, а, наприклад, опанування САУ PzH 2000 потребувало 40 діб.

Цікаво, що на пряме питання, а чи прибули вже NASAMS до України, український зенітник відповів наступним чином: "Хто знає? Можливо, вони вже тут". Варто додати, що перші два NASAMS офіційно були надані США для передачі Україні наприкінці жовтня. А лише через годину після публікації цього матеріалу, міністр оборони України Олексій Резніков офіційно повідомив, що NASAMS вже в Україні.

Зазначимо, що про прибуття IRIS-T до України також офіційно було повідомлено вже постфактум, коли у мережі з'явились відповідні фото та відео.

Також офіцер Повітряних Сил України нагадав про ще одну особливість саме західних ЗРК, які постачаються до України - NASAMS та IRIS-T. Всі вони одразу об'єднуються у єдину мережу і попри те, що кожен має свою РЛС, наведення зенітних ракет може здійснювати радар іншого ЗРК.

NASAMS

Тобто "радянське" поняття ЗРК, як чітко сформованої структури побудованої навколо РЛС, відносно цих комплексів - не працює. І фактично вони є на порядок гнучкіші та ефективніші. І це навіть не беручи до уваги багатоканальність, яка у радянських ЗРК зазвичай становить 1-2 цілі, які може обстрілювати комплекс одночасно, а для NASAMS та IRIS-T цей показник на порядок кращий.

Читайте також: Авіація РФ не може розкрити свою "потужність" на полі бою, і така ситуація поки що не зміниться