xcounter
#

РФ вивела з Середземного моря "вбивцю" авіаносців та флагман Тихоокеанського флоту - ракетний крейсер "Варяг"

139107
Ракетний крейсер "Варяг" проекту 1164 "Атлант"
Ракетний крейсер "Варяг" проекту 1164 "Атлант"

Цим рішенням РФ фактично оголила Сирію та звела свою присутність у Середземному морі до номінального

Поки у Середземному морі США розгорнули авіаносну ударну групу на чолі з атомним USS George H. W. Bush (CVN-77) та прямо говорять, що зробили це проти РФ, Кремль вивів частину кораблів з регіону.

Як виявилось, ракетний крейсер Тихоокеанського флоту РФ "Варяг" та великий протичовновий корабель "Адмирал Трибуц" вже відносно давно покинули Середземне море та днями були помічені у Сінгапурській протоці, вочевидь, на шляху до Владивостоку.

Читайте також: Якщо Україна просила би в Німеччині зенітки MANTIS, там би теж виникла проблема зі снарядами від Швейцарії

І це з урахуванням того, що у Середземному морі вони перебували ще з 2 лютого і напевно мали увійти до Чорного, але Туреччина заблокувала Босфор.

Зазначимо, що ці кораблі забезпечували прикриття російського угрупування в Сирії, а також були ядром угрупування російських кораблів Чорноморського флоту РФ, які залишились там після вторгнення. А мова йде про фрегат проекту 11356Р "Адмирал Григорович" та декілька підводних човнів класу "Варшав'янка".

Фрегат проекту 11356Р
Фрегат проекту 11356Р "Адмирал Григорович"

Таким чином, єдиний корабель, який гіпотетично мав би протистояти авіаносній ударній групі США, або точніше - створювався для цієї задачі, вийшов з регіону.

Варто нагадати, що ракетний крейсер "Варяг" належить до проекту 1164 "Атлант", як й вже знищений крейсер "Москва". Він є третім кораблем у серії, останнім із добудованих та одним з двох кораблів цього проекту, які залишились у РФ.

ракетний крейсер
Ракетний крейсер "Варяг" проекту 1164 "Атлант" (@StraitsSights)

Причин для цього може бути декілька, найперша - банальна необхідність встати на обслуговування, яке не могли здійснити у сирійській базі ВМФ РФ у Тартусі.

Інший варіант - дійсне рішення згорнути угрупування у Сирії, ознаки якого, зокрема вивезення ЗРК С-300 та частини контингенту, вже фіксувалось. Ще один можливий фактор - необхідність прикриття вже тихоокеанського регіону.

Читайте також: Виробник вертольотів NH90 відмовився виплачувати Норвегії рекордний штраф у 0,5 млрд євро