xcounter
#

Виробник вертольотів NH90 відмовився виплачувати Норвегії рекордний штраф у 0,5 млрд євро

NH90 (вcі фото: Sjøforsvaret)
NH90 (вcі фото: Sjøforsvaret)
11843

Норвегія мала отримати 14 вертольотів NH90 ще у 2008 році, але досі контракт повністю не виконаний

Історія з найбільшим за останній час збройовим скандалом у Європі, який пов'язаний з рішенням Норвегії відмовитись від вертольотів NH90, розірвати договір та стягнути з виробника 488 млн євро, звісно не могла так просто завершитись.

Італійська компанія Leonardo, яка володіє 41% (раніше частка складала 32%) консорціуму NH Industries (головний акціонер Airbus), присвятила цьому питанню частину свого звіту для акціонерів.

Читайте також: Швидкість копіювання зашкалює: у Китаї продемонстрували аналог ізраїльської "РСЗВ" для дронів-камікадзе Mini Harpy

"NH Industries вважає цю вимогу про розірвання через невиконання зобов’язань юридично безпідставним та необґрунтованим та вважає доцільним його оскаржити у будь-якому відповідному суді через відсутність фактичної та правової основи, невірного тлумачення контракту та норвезького законодавства, а також порушення конфіденційності зобов'язання", - йдеться у звіті Leonardo.

NH90

Також зазначається, що останній замовлений NH90планується відправити у 2023 році, а сам контракт постійно пролонгувався та змінювався.

Варто нагадати, що Норвегія замовила 14 одиниць NH90 ще у 2001 році, за умовами контракту вони мали бути передані до кінця 2008 року, але й досі виробник передав лише 13, при цьому, як зазначають у Норвегії, лише 8 були у повній комплектації.

Більше того, міноборони країни заявило, що за 20 років експлуатації NH90 здійснили наліт лише у межах 700 годин, при плані у 3900. Саме тому у червні цього року Осло офіційно повідомило про відмову від вертольотів взагалі, намір повернути машини виробнику й отримати компенсацію.

NH90

Звісно передбачити те, що NH Industries мовчки погодиться на виплату рекордного штрафу, що може цілком "стриножити" консорціум, було важко. Але озвучена позиція говорить, що досягти "досудового" компромісу сторонам, схоже, що все ж таки не вдалось, а тому суперечка продовжиться у залі суду.

До речі для NH Industries та NH90 дійсно триває "чорна смуга". Зараз вже три країни відмовились від NH90: Австралія, сама Норвегія, а днями ще й Швеція і для всіх трьох причиною стали мала операційна готовність вертольотів.

Читайте також: Яку кількість систем реактивної артилерії мають рашисти "в запасі", і що з цього отримають "чмобіки"