xcounter
#

Збройний скандал у ЄС: Норвегія вимагає 0,5 млрд євро за збитки та повертає всі замовлені вертольоти NH90

NH90NFH збройних сил Норвегії
NH90NFH збройних сил Норвегії
280764

І так не ідеальній репутації NH90 від консорціуму компаній Airbus, Leonardo та Fokker завдано величезного удару

Вперше за багато років на європейському збройному ринку розгортається масштабний скандал. Розмір питання - 490 млн євро та репутація цілого консорціуму компаній Airbus, Leonardo та Fokker - NH Industries.

Справа в тому, що міноборони Норвегії сьогодні, 10 червня, публічно оголосило про відмову від вертольотів NH90, намір повністю повернути їх виробнику та витребувати з нього колосальну компенсацію, бо за весь час їх експлуатації так і не була досягнута запланована операційна готовність.

Читайте також: ВМФ однієї з країн НАТО готовий супроводжувати зерно з Одеси: чекають лише команди
NH90

"Незалежно від того, скільки годин працюють наші фахівці і скільки деталей ми замовимо, ми ніколи не зможемо змусити NH90 відповідати вимогам норвезьких збройних сил", - заявив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам на брифінгу.

Зазначається, що протягом 20 років експлуатації вертольоти NH90 змогли здійснити наліт лише на рівні 700 годин, при запланованих 3900. Як підкреслили самій норвезькі військові, в них немає придатних машин, а NH Industries не в силах надати реалістичне вирішення проблем.

NH90

У відповідь NH Industries вже заявили, що "вкрай разчаровані рішенням" та "спростовують всі висунуті звинувачення".

"NH Industries вважає це припинення юридично необґрунтованим. Притаманні NH90 характеристики пропонують будь-яким збройним силам передові, повністю інтегровані можливості виконання завдань, живучість, швидкість, дальність дії, скритність, а також нічні та всепогодні операції, що не мають собі рівних у світі у своїй категорії", - йдеться у повідомленні консорціуму.

Зазначимо, що контракт на 14 вертольотів NH90NFH, які мали забезпечити виконання протичовнових та пошуково-рятувальних функцій, був підписаний у 2001 році. Загалом було замовлено 14 машин строком до кінця 2008 року. Але з 13 переданих машин в результаті лише 8 були у повній комплектації.

NH90

А проведений аудит показав, що навіть у випадку значних інвестицій довести оперативну готовність до планової нереалістично. Саме тому всі NH90NFH повертаються замовнику, разом із всіма комплектуючими, запасними частинами, витратними матеріалами тощо.

Чим замінити NH90NFH поки у Норвегії не знають, але ще взимку міноборони країни активно шукало де взяти в оренду пошуково-рятувальні вертольоти. Але схоже на те, що питання заміни машин напряму зав'язано з отриманням компенсації.

Чим би не завершилась ця історія, але і так не ідеальній репутації NH90 вже завдано величезних збитків. Зокрема, як зазначає польське видання Defence24, достатня кількість претензій до машини накопичилась у Бельгії, яка до 2023 року має намір вивести всі 4 вертольоти з експлуатації.

NH90

Австралія вже оголосила про зменшення на 10 років строків експлуатації своїх NH90 та швидше замінить їх UH-60M Black Hawk від Lockheed Martin. На користь американської продукції дивиться й Швеція, яка також розглядає питання повернення виробнику близько двох десятків NH90.

Але Франція та Німеччина не збираються відмовлятися від NH90 та навіть здійснюють додаткові замовлення машин. Зокрема французька армія замовила машини у версії для сил спеціальних операцій, а Берлін замовляє одразу 30 бортів для сухопутних сил.

NH90
Читайте також: Як часто рашисти втрачають новітні танки із західною електронікою, і як багато у них залишилось старих Т-72