xcounter
#

Як часто рашисти втрачають новітні танки із західною електронікою, і як багато у них залишилось старих Т-72

Як часто рашисти втрачають новітні танки із західною електронікою, і як багато у них залишилось старих Т-72
60393

За деякими типами танків втрати у армії РФ перевищують 70%

Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що втрати армії РФ у танках з 24 лютого впевнено перейшли межу у 1400 машин.

Ця, безперечно астрономічна сума, бо, для розуміння, в арміях Франції, Німеччини, Італії та Великобританії сумарно лише під 900 танків загалом.

Читайте також: Країна НАТО поставила Україні самохідні гармати "радянського" калібру (відео)

Також, завдяки проекту Oryx, який проводить детальну верифікацію втрат РФ по публічних фото та відео, документально підтверджено знищення або захоплення 762 одиниць танків. Це лише ті, які залишились на підконтрольній території України, не були евакуйовані та потрапили в об'єктив. З них вдалось ідентифікувати 625 одиниць, бо ще 136 знищені до стану, який не дозволяє точно визначити тип машини. І такі цифри вже дозволяють зробити розподіл втрат армії РФ у танках.

Тим паче, що станом на 2021 рік армія РФ, відповідно до Military Balance, мала у своєму розпорядженні 3330 танків. І знищення 1409 танків противника це понад 40% від всіх стройових машин в армії РФ перед вторгненням.

втрати армії рф танки

Виходячи з наявних даних від Oryx добре видно, що найчастіше знищується танки Т-72 застарілих версій та Т-72Б3. Це не дивно, бо саме цих танків було найбільше у строю. А, наприклад, Т-64 взагалі офіційно були зняти з озброєння армії РФ та активно йшли з російськими екіпажами у "ЛДНР" під крики "нас там нет" з 2014 року.

Але завдяки оперуванню доволі великим масивом даних та знаючи кількість та види бойових машин станом на 2021 рік в армії РФ, можливо оцінити відносні втрати з урахування розповсюдженості машин. А на 2021 рік, відповідно до Military Balance мова йшла про наступний розподіл:

  • Т-72: 650
  • Т-72Б3: 1770
  • Т-80: 360
  • Т-80БВМ: 190
  • Т-90: 360
втрати армії рф танки за типом

Таким чином стає видно, що з 24 лютого Збройні Сили України вже вибили понад 70% застарілих версій танків Т-72 та Т-80. Водночас модернізованих версій цих танків - Т-72Б3 та Т-80БМВ знищено лише близько 30% від початкової кількості.

Пояснити таку залежність можливо тим, що будь-яка армія, навіть РФ, евакуює підбиті машини. Звісно, в першу чергу, перевага надається сучаснішим зразкам. Наступними фактором є навченість підрозділів. Бо традиційним методом розподілу нового озброєння є - від найбільш підготовлених з'єднань, починаючи від "парадних" частин, до найменш підготовлених, які базуються десь у глибині країни. Також це ж пояснює відносно малу кількість знищених Т-90, бо вони були саме у "придворних" підрозділах армії РФ. Також не варто забувати, що дійсно Т-72Б3 та Т-80БВМ мають кращий захист.

Т-72Б3
Т-72Б3

Водночас не слід забувати, що всі відсотки вказані відносно початкової кількості машин на "папері" відповідно до оціночних даних британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень, який складає Military Balance. Тобто, існує вірогідність, що інформація про кількість модернізованих танків у армії РФ була завищена через невірну оцінку з боку аналітиків.

Але у будь-якому разі ситуація з танками РФ полягає у тому, що активно ремонтувати Т-72Б3 та Т-80БВМ з кожним днем російському військово-промисловому комплексу стає все важче. Бо в цих машинах активно використовуються західні компоненти, зокрема весь приціл "Сосна-У" - це результат інтеграції електроніки від французького Thales.

приціл Сосна-У
Приціл "Сосна-У"

Тому після введення технологічного ембарго, ремонтувати нові зразки озброєння стало набагато складніше. Що в цілому призведе до збільшення в армії РФ частки танків старих версій, якими будуть намагатися компенсувати втрати.

Читайте також: Важке озброєння від Франції: що окрім САУ CAESAR можливо очікувати від Парижа - від танків Leclerc до винищувачів Rafale