xcounter
#

Країна НАТО поставила Україні самохідні гармати "радянського" калібру (відео)

9429
САУ vz.77 Dana ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ vz.77 Dana ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наше військо отримало самохідну заміну радянським Д-20, що зможе ефективніше витрачати дефіцитні снаряди 152-мм калібру

У відкритому доступі з’явилось відео, яке вказує – артилеристи Збройних Сил України уже опанували самохідні артилерійські установки vz.77 Dana калібру 152 мм чеського виробництва, і уже прямують до лінії фронту, де буде застосована така САУ.

Про той факт, що Чехія поставила Україні деяку кількість самохідних артустановок vz.77 Dana, Defense Express писало ще в середині квітня цього року. Але далі ми пропонуємо звернути увагу на інший аспект.

Читайте також: Промовисте фото, яке говорить про слабкі та "сильні" місця російської артилерії

САУ vz.77 Dana має "радянський" калібр 152 мм. І ця обставина виглядає особливо "колоритно" на тлі того, що представник ГУР МОУ Вадим Скібицький в інтерв’ю The Guardian вказав, що Україна щодня витрачає по 5-6 тисяч снарядів, тому боєприпаси радянських калібрів вичерпуються і стають дефіцитними.

А міністр оборони України Олексій Рєзніков вказав, що зараз ЗСУ мають запас снарядів "натівських" калібрів на 10% більше, аніж був запас снарядів "радянських" калібрів станом на 24 лютого 2022 року.

Але давайте згадаємо, що чеська САУ vz.77 Dana наділена одразу декількома чеснотами – колісне шасі з високою мобільністю, автомат заряджання, а головне – може відстрілювати будь-які снаряди калібру 152 мм на дальність до 20 км. Тому в поточних умовах ці САУ чеського виробництва цілком можуть "підмінити" буксировані гаубиці радянського виробництва, бо ефективніше витрачатимуть дефіцитні снаряди калібру 152 мм.

Читайте також: Генштаб підказав, які цілі будуть приємною здобиччю для артилеристів ЗСУ