xcounter
#

Ще один цвях у вертоліт NH90 на цей раз від Швеції: європейські машини замінять на UH-60 Black Hawk

16284
NH90 шведських ВМС, фото - Försvarsmakten
NH90 шведських ВМС, фото - Försvarsmakten

В експортний портфель NH90 від Airbus забили черговий "цвях"

Вертольоту NH90, який був розроблений французько-німецьким Eurocopter, знову завданий потужний репутаційний удар. За Норвегією, яка взагалі вимагає 0,5 млрд євро за збитки, від машини вирішила відмовитись Швеція, про що офіційно оголосив міністр оборони країни Мікаель Байден (Micael Bydén), але формально це рішення ще має затвердити уряд.

Причини такого рішення аналогічні норвезьким - мала операційна готовність через постійні технічні проблеми, пише Flightglobal. Але, якщо Осло цілком серйозно погрожував штрафними санкціями, то Стокгольм готовий просто поступово відмовлятись від наявних машин та закупити UH-60 Black Hawk у США.

Читайте також: Рашисти "крастимуть" двигуни від літаків SSJ-100, щоб зробити "нові" Ми-26
Шведські NH90, фото - NH Industries

І це за умови, що європейські NH90 були отримані відносно нещодавно. Зокрема відповідно до контракту від 2001 року було замовлено 18 машин, по 9 у протичовновий та сухопутній версії. Перша "сухопутна машина" була передана у 2007 році, "морська" - у 2015 році, а остання лише три роки тому. Тому й строки виведення з експлуатації машин поки "розтягнуті" формально аж до 2030 року й прив'язані до отримання UH-60 Black Hawk, які ще необхідно замовити.

Тобто для Airbus це вже втрата другої скандинавської країни й ще один "цвях" в експортний портфель NH90, від якого, до речі вже й відмовились в Австралії. Влітку минулого року польоти всіх цих машин були тимчасово припиненні, а у серпні цього року США надали дозвіл на закупівлю 40 UH-60 Black Hawk.

Шведський NH90, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас це звісно не означає кінець експлуатації NH90 взагалі, бо Німеччина та Франція не збираються від нього відмовлятися. Але тепер саме від їх замовлень фактично залежить підтримання цієї машини, як платформи. Зокрема саме тому Берлін нещодавно й замовив додаткові NH90.

Читайте також: Скільки часу та грошей знадобиться, щоб самостійно розробити ударний гвинтокрил на заміну Мі-24