xcounter
#

Швидкість копіювання зашкалює: у Китаї продемонстрували аналог ізраїльської "РСЗВ" для дронів-камікадзе Mini Harpy

40052
Китайський аналог Mini Harpy
Китайський аналог Mini Harpy

Китайська система не просто використовує ту ж саму концепцію, а й максимально схожий дрон-камікадзе

Те що Китай завжди відрізнявся, якщо максимально дипломатично, "запозиченням" не викликає здивування, навіть у царині військової техніки. Але в цій царині завжди дивує швидкість з якою це відбувається.

Зокрема на китайському авіасалоні Zhuhai Airshow 2022 продемонстрована система, яку можливо назвати "РСЗВ" для дронів-камікадзе: колісна платформа з 18 контейнерами, яка забезпечує здійснення "ройової атаки".

Читайте також: Україна створить флот морських дронів: чому це революція цілого виміру

Сам дрон має розкладне крило, яке перед стартом розгорнуто вздовж корпусу і після вильота дрона з контейнера повертається на 90 градусів. БПЛА оснащений камерою на гіростабілізованому підвісі, передбачається його виконання не тільки у вигляді дрона-камікадзе, але й розвідника, оснащення його засобами РЕБ та іншими конфігураціями навантаження.

Але в цій ситуації цікаво те, що саме цю концепцію у 2019 році продемонструвала Israel Aerospace Industries у своїй розробці Mini Harpy. Тобто на створення, або, як мінімум, наближення до створення її аналогу Китаю знадобилось не більше трьох років.

Звісно сама ідея, нібито, на поверхні, в якій розробити пускову установку ледь не найменша складність. Але справа в тому, що поки в Ізраїлі розробляють та демонструють на виставках свою розробку, у Китаї вже зробили її повний аналог, який хоч і може мати гірші характеристики, буде коштувати дешевше, а виготовлятися, з максимальною вірогідністю, швидше.

До того ж замовлення у Китаю, для цілого ряду країн, навряд буде ускладнене цілком можливими складностями дипломатичних перемовин, як це може бути у випадку з Ізраїлем. Саме тому не виключено, що китайська версія Mini Harpy знайде покупців навіть швидше за оригінал.

Читайте також: Яку кількість систем реактивної артилерії мають рашисти "в запасі", і що з цього отримають "чмобіки"