xcounter
#

У РФ заявили про створення аналогу JDAM-ER й під 250-кг фугасні авіабомби - чим це загрожує

9731
РФ активно перетворює звичайні ФАБи на плануючі
РФ активно перетворює звичайні ФАБи на плануючі

Поява таких 250-кг авіабомб, які можуть планувати на дальність до 80 км, є навіть більш небезпечним ніж ФАБ-500 з УМПК

У РФ похизувались тим, що розробили комплект, який перетворює й 250-кг авіаційні фугасні бомби на плануючи із коригованим польотом. Про це повідомили на рівні державних ЗМІ на кшталт ТАСС, з посиланням на власні джерела. Й це відбулось на фоні вкрай активного використання так званих комплектів УМПК для ФАБ-500М62, які ворог скидає по 20 одиниць на день.

При цьому, декілька днів тому у одному рашиському профільному виданні вийшов доволі об'ємний матеріал, в якому був зроблена доволі детальний огляд УМПК під 500-кг боєприпаси й названо цілий ряд недоліків, одним з яких була саме використання таких комплектів на ФАБ-500М62. Зазначалось, що вага цієї бомби з комплектом перевищує допустимі параметри балочних тримачів й пропонувалось використання УМПК під 250-кг фугасні авіабомби.

Читайте також: Скільки ракет в місяць може витрачати один дивізіон IRIS-T: у ПС ЗСУ розкрили кількість збитих цілей німецьким ЗРК
ФAБ-250 M62
ФAБ-250 M62

Також активно й у деталях, які не були публічно відомими, критикувались самі конструкційні рішення. А на фоні цього просувалась ідея про оснащення комплектами ФАБ-250, з аргументацією, що це, окрім проблеми із балочними тримачами, дозволить збільшити кількість кількість цілей, які можливо уразити за один літако-виліт.

Зазначимо, що "за паспортом" один Су-34 може при максимальному навантаженні підняти або до 16 звичайних ФАБ-500, або до 22 звичайних ФАБ-250.

Су-34
Су-34

Разом із публікацією у РФ на рівні державних ЗМІ інформації про цю розробку, можливо зробити припущення, що мова йде про новий комплект створений іншою конкуруючою організацією із відповідними ресурсами.

Окрім інформації про нову розробку було вказано й її параметри. Зокрема зазначено про оснащення інерціальною системою наведення, скоріш за все на додачу до супутникової. А також параметри дальності скидання у 80 км при швидкості носія у 800-900 км/год, без уточнення висоти, яка має для цих параметрів має складати близько 10-12 км. Зазначено, що її носіями є Су-34, водночас вочевидь її носіями у подальшому можуть бути й інші літаки тактичної авіації.

Нижче докладаємо оригінал публікації, бо якщо це відповідає дійсности, питання отримання засобів, які можуть відігнати ворожу тактичну авіацію від рубежів застосування таких плануючих бомб є більш ніж критичним.

Читайте також: З'явились деталі щодо БТРа на базі Т-64, який засвітився у Бахмуті та ознаки, що таких машин буде більше