xcounter
#

З'явились деталі щодо БТРа на базі Т-64, який засвітився у Бахмуті та ознаки, що таких машин буде більше

БТР-Т української розробки
БТР-Т української розробки
37764

Бойова транспортна машина на базі Т-64 має свій окремий індекс БТР-Т й виготовляється на заводі

Після того, як у районі Бахмута була помічена доволі дивна машина у вигляді Т-64 без башти, з'явилось декілька припущень, щодо її призначення. Зокрема фігурували версії, що це фактично тягач, який має витягувати техніку, але наявність додаткового відділення у кормі вказувало на те, що це транспортна машина.

Й припущення Defense Express, що мова йде про транспортну машину на базі Т-64, призначення якої бути "таксі" для кидка на "останню милю" до передових позицій - виявився абсолютно вірним. Про це свідчить розповідь командира ремонтного батальона 93-ої бригади, яке було опубліковано на каналі MotoLife, що веде Андрій Бабічев.

Читайте також: Крім Zuni, авіація ЗСУ матиме й інші некеровані ракети від США для підтримки сухопутних військ у наступі

Як виявилось машина вже має свій індекс БТР-Т та потрапила до підрозділу із заводу. Й зазначається, що це українська розробка. Призначення БТР-Т - саме транспортування бійців, у його десантне відділення вміщує вісім осіб в екіпіруванні. Сама база Т-64 із заднім розміщенням моторно-трансмісійного відділення не змінилась, й для висадки з корми використовуються сходи.

Звісно машина має свої нюанси, але зі своєю задачею перевезення бійців під максимальним захистом чудово справляється. Й враховуючи те, що машина вже має свою назву, виготовлена у заводських умовах, дозволяє говорити про те, що таких БТР-Т у ЗСУ буде більше.

БТР-Т української розробки на базі Т-64
БТР-Т української розробки на базі Т-64

Й зрештою поява таких машин в українському війську абсолютно логічно, й вочевидь вони могли з'явитися лише за досвідом реальних бойових дій. Бо до цього власний досвід ізраїльської армії, яка активно використовує аналогічні БТРи на базі танків, ігнорувався по всьому світу. Й це також цілком логічно, бо для випуску такої машини у мирний час необхідно "пробити" створення БТРа, який важить, як танк, має ресурс танка та апетит танка, але при цьому має лише кулемет та перевозить 8 бійців.

Те, що у БТР-Т української розробки озброєння обмежено лише кулеметом також повторює шлях Ізраїлю, який точно міг би поставити на свій Namer на базі Merkava Mk IV щось потужніше за 12,7-мм кулемет, але зробив це далеко не на всіх машинах. Бо задача таких важких БТРів - перекидання бійців під вогнем противника зі значно більшою гарантією, ніж це може зробити будь-яка класична БМП чи БТР.

Namer
Namer на базі Merkava Mk IV

Водночас маємо зазначити, що під назвою БТР-Т також фігурує ініціативна розробка "Омского КБ транспортного машиностроения" у середині 90-х років на базі Т-55. Й попри спробу повторити ізраїльський Achzarit, ця розробка, яка дозволяла перевозити до п'яти бійців десанту нікого не зацікавила.

Більше того, розробники пішли шляхом посилення озброєння й окрім версії з кулеметом просували ще й версію з 30-мм автоматичною гарматою.

БТР-Т
БТР-Т від омського КБ

А єдина малосерійна аналогічна російська машина - БМО-Т, яка була прийнята на озброєння у 2001 році й призначена для перевезення відділення вогнеметників. Й попри те, що рашисти виготовили лише близько десятка таких машин, у квітні один з цих "рідкісних звірів" був знищений ЗСУ.

БМО-Т
БМО-Т
Читайте також: Успішно уражено ще два стратегічні об'єкти РФ: найбільший нафтоперевальний термінал у Чорному морі та аеродром з "Русланами"