xcounter
#

Крім Zuni, авіація ЗСУ матиме й інші некеровані ракети від США для підтримки сухопутних військ у наступі

3013
Фото: U.S. Army
Фото: U.S. Army

У рамках чергового пакету оборонної допомоги США передадуть некеровані 70-мм авіаційні ракети

Сполучені Штати сьогодні, 3 травня, мають оголосити черговий пакет оборонної допомоги для Збройних Сил України вартістю 300 млн доларів – пакет буде переданий у рамках президентських повноважень Presidential Drawdown Authority, коли зброя передається безпосередньо з запасів, розповідають у виданні Reuters.

Hydra 70 ракети
Ракети Hydra 70 на гелікоптері UH-1Y Huey. Фото: US Marine Corps

Як відзначають у виданні, новий пакет оборонної допомоги передбачає передачу 155-мм артилерійських систем, боєприпасів до них, ракет для HIMARS, мінометних систем та іншого обладнання.

Читайте також: Скільки коштує високоточний APKWS і на скільки адекватний цінник у порівнянні з іншим озброєнням

У пакеті також вперше анонсована передача некерованої ракети малої дальності повітряного базування Hydra 70, які "можуть допомогти Україні послабити російські наземні позиції та забезпечити українським сухопутним військам підтримку з повітря, оскільки Київ планує весінній контрнаступ".

Зауважимо, що йдеться про передачу саме авіаційного варіанту ракет Hydra 70, бо наші військові вже активно використовують ці ракети з наземних систем у найкращому поєднанні з комплектом AGR -20 Advanced Precision Kill Weapon System (APWS), який перетворює некерований реактивний снаряд у високоточний боєприпас – раніше ми розповідали про те, чому таких високоточних ракет у ЗСУ має бути більше.

Щодо авіаційного варіанту цієї ракети для ЗСУ, то наголосимо, що йдеться саме про передачу 70-мм ракет Hydra 70 як некерованого озброєння – на цьому акцентується увага у виданні.

Ракета Hydra 70 – це некерована ракета, що використовується передусім для знищення наземних цілей. Використовується з низки гелікоптерів, зокрема UH-60 Black Hawk, AH-1 Cobra, AH-1Z Viper, AH-64 Apache, Eurocopter Tiger та T-129 ATAK, а також літаків, таких як OV-10 Bronco, A-10 Thunderbolt II, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet та інші.

Ефективна дальність стрільби цією ракетою становить 8 км, максимальна – 10,5 км (11 км). Ракета сумісна з низкою пускових установок – M260 та M261, LAU-130/A та LAU-131/A, а також LAU-68D/A та LAU-61C/A.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що ЗСУ вже отримали інший тип некерованого авіаційного озброєння від США – а саме некеровані 127-мм авіаційні ракети класу "повітря-поверхня" Zuni, які засвітилися разом зі штурмовиком Су-25 Повітряних Сил ЗСУ. Всього оголошено про передачу 4000 таких ракет.

Читайте також: США відстрілювали високоточні ракети APKWS із OV-10 Bronco по терористам, і це може дещо "підказати" ЗСУ