xcounter
#

Скільки коштує високоточний APKWS і на скільки адекватний цінник у порівнянні з іншим озброєнням

APKWS у ролі ракети "земля-земля" (фото: Defense News)
APKWS у ролі ракети "земля-земля" (фото: Defense News)
6610

APKWS фактично є універсальною високоточною ракетою малої дальності, яка може застосовуватись у трьох режимах: "повітря-земля", "земля-земля" та "земля-повітря" для ураження цілей першим пострілом

Україна активно використовує APKWS - високоточну версію некерованого реактивного снаряда Hydra у 70-мм калібрі, який дозволяє першим же пострілом уражати цілі на передньому краї та у найближчому тилу рашистів.

Але завжди треба пам'ятати про вартість кожної одиниці озброєння, що є важливим фактором оцінки його реальної ефективності. Й завдяки повідомленню від Агенції міноборони США з оборонного співробітництва (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) стала відома орієнтовна вартість однієї ракети APKWS.

Читайте також: Коли у програми на 22 млрд доларів теж були проблеми: дезорієнтація та головний біль від окулярів за 60 тисяч

Зокрема було погоджено продаж до Великої Британії 768 ракет APKWS за 31,2 млн доларів. У вартість дозволу на закупівлю ціна вказана разом із додатковим обладнанням, запасними частинами, транспортними послугами тощо. Й таким чином ціна одного APKWS складає 40 625 доларів на експорт. При цьому контракт передбачає продаж виробу у цілому вигляді, а не лише одного блоку наведення, який станом на 2018 рік для армії США коштував 22 тисячі доларів.

APKWS
APKWS

Зазначимо, що ця ракета була створена для застосування з авіаційних платформ, але використовується не тільки у ролі ракети "повітря-повітря", а й "земля-земля" на дальності близько 4-5 км з можливістю пуску по цілі поза межами прямої видимості - NLOS. Окрім того, вона чудово підходить для ураження дронів у ролі ракети "земля-повітря".

Нагадаємо, що бойова частина APKWS залишається без змін, тобто як у Hydra 70 - зазвичай 4,2 кг і може бути кумулятивною, осколково-фугасною та протипіхотною з флешетами, а також фугасною вагою 7,7 кг.

Hydra 70
Hydra 70 (фото: US DoD)

Й актуальну вартість APKWS у 40,6 тисячі доларів можливо доволі легко порівняти із вартістю деяких інших видів високоточного озброєння. Зокрема ціна протитанкової ракети TOW складає від 55 тисяч доларів, для Javelin - від 80 тисяч доларів. Ці засоби мають меншу дальність для ураження наземних цілей, хоча звісно й більшу бойову частину, але не працюють у режимі NLOS.

Javelin
Javelin (фото: US DoD)

Для ураження цілей у такому режимі наразі активно використовується артилерійський вогонь, який звісно має значно ширші можливості, й щодо дальності вогню, й щодо уражаючих можливостей. Але якщо мова вже зайшла про високоточні артилерійські снаряди, то актуальна експортна вартість M982 Excalibur складає наразі понад 130 тисяч доларів.

Альтернативою APKWS є дрони-камікадзе рівня Switchblade 600, але їхня вартість досі залишається таємницею попри наявність цілого ряду припущень й не була розголошена. Таким чином APKWS у своїй ніші високоточного ураження наземних цілей на дальності до 5 км у режимі NLOS наразі займає фактично індивідуальну нішу, конкуруючи лише з дронами-камікадзе. При цьому APKWS все одно може потребувати участі БПЛА у ролі лазерного опромінювача цілі, як альтернативу наземній станції підсвітки передового навідника.

А ось у ролі зенітної ракети для ураження таких цілей, як дрон, то для APKWS доволі складно знайти конкурента, бо актуальна вартість ракети для ПЗРК Stinger, виробництво якої поновлюють із величезними проблемами, складає 119,3 тисячі доларів й це для армії США, але згодом звісно ціна може бути знижена.

Й таким чином APKWS дійсно виглядає, як вкрай цікавий та перспективний засіб ураження переднього краю противника високоточним вогнем та доволі економічний засіб боротьби із дронами.

Читайте також: В боях за Бахмут на 25,6 тисяч окупантів припадає лише 210 артсистем, і це багато що каже про "м’ясні штурми" рашистів