xcounter
#

В боях за Бахмут на 25,6 тисяч окупантів припадає лише 210 артсистем, і це багато що каже про "м’ясні штурми" рашистів

9230
Армія РФ веде артилерійський вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
Армія РФ веде артилерійський вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів

Місто-фортеця справді перетворилось на місце утилізації живої сили окупантів, і це ми на цифрах покажемо нижче

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в коментарі для видання "РБК-Україна" розповів, яке угрупування окупантів воює проти ЗСУ на Бахмутському напрямку. За його словами, мова про 25,6 тисяч "багнетів" живої сили, 65 танків та 450 бронемашин, 154 одиниці ствольної артилерії та 56 реактивних систем залпового вогню.

Цікаво, що тут співвідношення виглядає як 1 артсистема на 121 окупанта, і це заодно пояснює, чому рашисти воліють використовувати танки як "імпровізовані САУ" для стрільби із закритих позицій, всупереч малій кількості ОБТ – бо потрібна "додаткова" щільність вогню. Також виглядає цікавим, що судячи по кількості ББМ, рота окупантів при наступі може розраховувати на підтримку максимум 1-2 бронемашин.

Читайте також: Російська самохідна алюмінієва труна зі 125-мм гарматою та протикульною бронею 2С25 "Спрут" піде у серію
"Вагнерівці" під Бахмутом використовують Т-90М "Прорыв" як "імпровізовану САУ", зима 2022 року, фото з відкритих джерел

Описане вище співвідношення може пояснювати зокрема, чому наприклад ще в лютому 2023 року рашисти для своїх "штурмових рот" у "штатному порядку" виділяли хоча б один танк, чотири бронемашини та бодай одну артсистему, а наприкінці квітня – "акцент змістився" в "штурмових ротах" саме на "м’ясну складову", а бронетехніка та артилерія в кращому для ворога випадку виступають "приданим засобом". Схоже, окупанти зіткнулись із тим, що наявних сил та засобів їм уже не вистачає на Бахмутському напрямку для підтримки безперервності атак.

Тому наприклад і маємо ситуацію, що в боях за Бахмут основною вогневою одиницею ворожих військ стала саме "штурмова група" орієнтовно до 10 ворожих "багнетів" в одній хвилі атаки, а наші захисники доволі часто заявляють про паритет в артилерії проти ворога на цьому відтинку фронту.

Комплектація штурмової групи в складі "штурмової роти", джерело - Tatarigami_UA

Так, в публічному обороті, наприклад з посиланням на дані координатора групи "Інформаційний спротив" Костянтина Машовця, ми можемо побачити цифри, що зараз війська ворога на території України мають 1764 танки (у різному технічному стані), 4289 бронемашин, майже 3 тисячі одиниць ствольної артилерії та 870 одиниць РСЗВ.

Так, ці цифри виглядають вражаюче, але якщо розподілити цю щільність сил та засобів ворога на 1300 км фронту, то виходить лише 1 танк, 3 бронемашини та 3 одиниці ствольної артилерії та РСЗВ на 1 км фронту.

Схоже, цього для армії РФ не просто недостатньо для ефективних наступальних зусиль. Така мала щільність сил та засобів власне й примушує окупантів рити "царь-окопи" на Півдні та перекидати старі Т-54/Т-55 бодай для використання як "самохідних вогневих точок".

Рашисти везуть на фронт Т-62 і Т-54/Т-55, квітень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Якщо співставимо заявлену вище чисельність сил ворога на Бахмутському напрямку з динамікою втрат армії РФ, то отримаємо ще цікавішу картину.

Наприклад, заступник міністра оборони Олександр Павлюк наводить цифри, за якими протягом квітня 2023 року ЗСУ знищили 16,97 тисяч окупантів, 84 ворожі танки та 211 бронемашин, 238 артсистем та 17 РСЗВ, і це в принципі еквівалент того угрупування ворога, що зараз намагається взяти Бахмут.

Більш того - координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі під час свого брифінгу заявив, що із грудня 2022 року по сьогоднішній момент рашисти в боях за Бахмут втратили загалом 100 тисяч "багнетів", зокрема 20 тисяч убитими. І це по суті 4 еквіваленти в живій силі того угрупування військ РФ, що зараз задіяне у битві за Бахмут.

Армія РФ веде артилерійський вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Якщо рашисти перекидають "Солнцепек", то це означає скоріше появу "штурмових рот", аніж десантників