xcounter
#

Російська самохідна алюмінієва труна зі 125-мм гарматою та протикульною бронею 2С25 "Спрут" піде у серію

2С25М​ "Спрут-СДМ"
2С25М​ "Спрут-СДМ"
50655

2С25 "Спрут" почали накреслювати ще у 80-х роках, встигли виробити тестову партію у декілька десятків одиниць, але з проекту вперто здували пил та запхали у серію

У російському "Курганмашзавод", який є основним виробником легкої бронетехніки, доволі бадьоро відрапортували про плани на найближчі декілька років.

"У планах постачання на найближчі роки - БМП-3, а також БМП-3 після капітального ремонту, БТР-МДМ, БМД-4М, БРЕМ-Л, модернізація БМП-2 з бойовим відділенням "Бережок", освоєння ремонту техніки повітряно-десантних підрозділів, впровадження у виробництво нових зразків військової техніки - бронетранспортера БТ-3Ф, 125-міліметрової самохідної протитанкової гармати 2С25М", - цитують російські ЗМІ інформацію з підприємства.

Читайте також: Індія остаточно відмовилась від російського "Спрута" та замовляє розробку власного легкого танка з дуже жорсткими вимогами
Курганмашзавод
"Курганмашзавод" - виробник БМП-3, БМД-4 та іншої легкої бронетехніки

Й ця інформація більш ніж цікава й почати насправді необхідно з того, що "Курганмашзавод" фактично відмовив міноборони РФ у відновленні виробництва БМП-2. Інформація про таке бажання російського військового керівництва з'явилось у серпні минулого року. Але була одразу негативно висвітлена на рівні очільника підприємства у держаних російських виданнях. Більше того, "Курганмашзавод" вочевидь зміг проштовхнути у російську армію нову версію 2С25 "Спрут", яку почали накреслювати ще у 80-х роках.

2С25 Спрут
2С25 "Спрут"

Справа в тому, що концепція БМП-3, яка вироблена з алюмінієвої броні під час реальних бойових дій продемонструвала доволі спірну боєздатність. Бо мова йде про те, що екіпаж та десант фактично сидять на 100-мм боєприпасах, а броня захищає лише від важких кулеметів. Й все це призводить до цілком логічних наслідків:

БМП-3 армії РФ
БМП-3 армії РФ, башта - окремо, корпус - окремо, алюмінієва броня потекла від високих температур

А ось вже 2С25М "Спрут"є просто апогеєм такого підходу, бо у ньому на подовжене шасі БМП-3 встановлено башту зі 125-мм танковою гарматою. З аналогічним рівнем бронювання й загальною вагою у 18 тонн. В теорії все нібито чудово, машина легко авіатранспортується та десантується, вміє плавати та має танкову вогневу потужність, але до першої зустрічі з противником, який озброєним чимось важчим за кулемет.

Чи розуміють це у самій РФ - так, про що чудово говорить приклад зі спробою повернути у виробництво БМП-2 замість випуску БМП-3. Але маржинальність й прибутки виробника та, вочевидь, готовність ділитися ними, дозволяють просувати заводам свої рішення.

Тим паче, що у відповідь на потребу посилення низького захисту БМП-3 виробники відповідають розробкою додаткових комплектів бронювання на кшталт 675-сб3КДЗ, з окремим цінником, які нівелюють концепцію легкої машини, зокрема втрачається амфібійність, але все одно не дозволяють досягти відповідних вимог щодо захисту.

БМП-3 та Т-72 армії РФ
Знищена під Вугледаром ворожа бронетехніка, зокрема одна БМП-3 із заводським комплектом додаткового захисту

Й тепер рашисти мають отримати ще одну алюмінієву труну, де екіпаж буде сидіти вже на 125-мм танкових снарядах, обшивати алюмінієвий корпус кустарними решітками, а найбільш геніальні - встановлювати на нього динамічний захист типу "Контакт".

2С25М
2С25М "Спрут-СДМ"

Але справа в тому, що "Спрут" в цілому навряд з'явиться в армії РФ у найближчій перспективі. Бо поки "Курганмашзавод" має освоїти кошти на підготовку серійного виробництва, потім почне випуск на початковому темпі й все цілком може завершитись, як у РФ у 2000-х роках, коли виробили декілька десятків, відрапортували про постачання чергового "аналоговнєта" та забули, поки не почалась розробка "модернізованої" версії шляхом встановлення панорами та нового прицілу.

Читайте також: Україна та турецький Baykar підписали угоди на експорт та імпорт озброєння: що це може бути, звісно окрім нових Bayraktar TB2