xcounter
#

Рашисти розчарувались у "аналоговнєтной" БМП-3 настільки, що хочуть відновити виробництво БМП-2

Головна вимога до бронетехніки захищати, а не "літати"
Головна вимога до бронетехніки захищати, а не "літати"
48185

Алюмінієва броня БМП-3 та боєукладка зі 100-мм снарядами - це далеко не найкраще поєднання

Створена перед розпадом СРСР БМП-3 у ході реальних бойових дій показала доволі спірну ефективність. Закладені у ній особливості, які мали б перетворити її на вкрай ефективну бойову машину вилізли критичними недоліками.

Зокрема потужна 100-мм гармата означає й те, що екіпаж та десант фактично сидять на 100-мм снарядах, а задекларований захист від важких кулеметних калібрів все одно не рятує від реактивних гранатометів, не говорячи вже про протитанкові ракетні комплекси. Водночас спроба знизити бойову масу шляхом використання алюмінієвої броні призводить до повного знищення машини у випадку пожежі.

Читайте також: РФ здивувала Китай своїми винищувачами за 2,5 млрд доларів, "проблемні" з яких ледь не половина
БМП-3
Рештки БМП-3: башту відірвало вибухом БК, корпус з алюмінію "потік"

Водночас РФ свого часу зробила ставку саме на БМП-3 почавши переозброєння своїх мотострілецьких підрозділів саме на цю машину.

Але тепер, як виявилось, міноборони РФ намагається відновити виробництво БМП-2 і замовило "Курганмашзавод", який виробляє БМП-3 опрацювати випуск бойових машин піхоти "минулого покоління", повідомив директор цього підприємства Петр Тюков. Цікаво й те, що завод-виробник намагається відмовитись від цього.

"Усі пропозиції військових щодо відновлення випуску БМП більш раннього покоління або їх капітального ремонту з елементами модернізації уважно опрацьовуємо. Але треба розуміти, що ціна на такі вироби буде значно вищою, ніж на нові серійні машини, що випускаються планово, такі як БМП-3 та БМД-4М. І "Курганмашзавод", і держкорпорація "Ростех", і міноборони РФ прагнуть розумного порозуміння у підході до формування потреб армії у військовій техніці", - цитують його слова рашиські ЗМІ.

БМП-3
БМП-3

Але, скоріш за все, справа не в тому, що випуск БМП-2 буде дорожчим за БМП-3. Навпаки, одна БМП-2 зразка 80-х років з мінімальною модернізацією буде коштувати дешевше за БМП-3. Але перероблення виробничих ліній, переформатування виробництва та схеми постачальників не вигідна ані самому заводу, ані "Ростеху". Бо якраз випуск БМП-2 не вигідний через меншу маржинальність.

Саме тому, у цьому ж інтерв'ю очільник "Курганмашзавод" повідомляє, що "за досвідом використання" БМП-3 вирішено посилити машину додатковим комплексом захисту - решітками та бронеекранами. Більше того, опрацьовується встановлення на машину комплексу активного захисту.

бмп-3
БМП-3 з решітками, які не врятують від NLAW чи Javelin

Єдина проблема, про яку не став говорити Петр Тюков - це відсутність у РФ реальних серійних зразків комплексу активного захисту. А його масове виробництво в умовах тотальних санкцій виглядає більш ніж сумнівно. Але якщо не було б санкцій, а комплекс активного захисту був би готовий до серії, його вартість закинула цінник на БМП-3 "у космос".

Саме тому, максимум на що зможуть розраховувати рашиські військові - отримати решітки та додаткове бронювання. Яке нівелює амфібійні властивості БМП-3, заради чого машину і робили з алюмінію та взагалі жертвували рівнем бронювання.

БМП-3
Питання у необхідності БМП долати водні перешкоди вплав у НАТО закрили ще у 70-х роках

А до того ж, рішення з такою модернізацією відкриває широкі можливості для схематозу. Бо цілком реально замість "аналоговнєтних" керамічних панелей підсовувати гуму та ДСП, як це вже відпрацьовано на динамічному захисті "Реликт" для танків.

Читайте також: У РФ "мінус" ще одна машина ОТРК "Искандер": хоча і без участі ЗСУ (відео)