xcounter
#

США відстрілювали високоточні ракети APKWS із OV-10 Bronco по терористам, і це може дещо "підказати" ЗСУ

16489
Американський штурмовик OV-10 Bronco під час операції Combat Dragon, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американський штурмовик OV-10 Bronco під час операції Combat Dragon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, в руках ЗСУ опиниться "інструмент", який можна використати і для хірургічних ударів по рашистам з повітря

На початку січня 2022 року стало відомо, що L3Harris Technologies оголосила про укладання контракту на 14 систем Vampire з керованими ракетами APKWS калібру 70-мм із дальністю стрільби до 11 км. Як виявилось, чекати на поставку цих систем доведеться аж до кінця 2023 року, значно довше, аніж очікувалось раніше.

Для нас установки Vampire зараз актуальні як "дронебійки", котрі можуть уражати безпілотники з польотною масою до 25 кг, як то рашистські "Орлан-10" або "Ланцет". Але по мірі того, як час фактичної поставки зсуватиметься "вправо", можливий формат застосування APKWS також може зазнати змін. І, скажімо, замість "відстрілу" безпілотників РФ нам такі ракети стануть актуальнішими для ударів з повітря по позиціям орків. Тим більш, що можливість застосування ракет APKWS саме по наземним цілям не є таємницею, питання лише у платформі для їх відстрілу.

Читайте також: "Точка-У" в дії, змагається з HIMARS в утилізації російських окупантів: мінус 100 рашистів, допомагала артилерія

На такому тлі як мінімум цікавою виглядає ось ця публікація порталу The Drive зразка липня 2020 року. В ній розповідається, що Сили спеціальних операцій США під час боїв проти терористів ІДІЛу в Іраку адаптували для запуску керованих ракет APKWS два старі штурмовики OV-10 Bronco, формально зняті з озброєння ще у 2016 році. Операція по застосуванню таких літаків отримала назву Combat Dragon II.

Під Bronco підвішувались блоки на 7 та 19 ракет APKWS. Вони застосовувались у тих випадках, коли було "точково" дістати живу силу або техніку противника і уникнути при цьому "супутніх руйнувань цивільної інфраструктури". Загалом було виконано 120 бойових вильотів, одна льотна година коштувала всього $5 тисяч.

Схема застосування штурмовиків OV-10 Bronco із ракетами APKWS в рамках операції Combat Dragon II, зображення з відкритих джерел

Ефективність бойової роботи OV-10 Bronco із підвішеними APKWS настільки вражаючою, що журналісти The Drive назвали такий модернізований штурмовик "справжнім мисливцем за терористами". Тим більш, що результати застосування OV-10 Bronco заодно показали Силам спеціальних операцій, що ракети APKWS цілком можна застосовувати і з штурмовиків A-29 Super Tucano.

Відомо, що штурмовик OV-10 Bronco може брати на борт бойове навантаження до 1,6 тонн. За умови максимального бойового навантаження радіус дії складатиме близько 360 км. Заявлена максимальна швидкість польоту – до 450 км/год, стеля – до 8,5 км.

Американські OV-10 Bronco, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо виходити саме із цих ТТХ літального апарата, що використовувався як носій APKWS, то можемо побудувати таке припущення. Якщо Збройним Силам України буде потрібно адаптувати ці керовані ракети саме для ударів з повітря по наземним цілям, то ймовірно найкращою платформою для цього будуть саме гелікоптери армійської авіації.

Читайте також: Артилерія ЗСУ уразила незвичну для себе ціль, нею виявився катер рашистів на Дніпрі