xcounter
#

Проблема з плануючими бомбами рашистів потребує вирішення, бо мова йде вже про десятки УМПК на день

Рашисти все активніше використовують плануючі бомби
Рашисти все активніше використовують плануючі бомби
13746

РФ все активніше використовує плануючі бомби й вочевидь, навіть попри наявну інформацію про недоліки УМПК, набирають досвід для нових аналогічних виробів

У Повітряних Силах України оголосили про кількість коригованих плануючих бомб, які рашисти щодня використовують для ударів по прифронтових та прикордонних районах. Й мова йде про орієнтовно 20 одиниць на день.

Враховуючи дальність їх скидання у 70 км під ударами знаходяться зокрема й цивільні об'єкти у Чернігівській, Сумській, Харківській, Запорізькій та навіть Одеській областях, про що повідомив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу.

Читайте також: Зброя у світі дорожчає так, що тепер навіть NSM для Польщі коштує в рази більше, аніж пару років назад

Також він зазначив, що попри наявність "коментаторів", які розповідають, що з цією загрозою можливо боротися, але єдиним ефективним засобом протидії таким бомбам є знищення самих носіїв - літаків Су-34 та Су-35. Водночас дальність скидання у 70 км дозволяє їх носіям не входити у зону дії радянських зенітних ракетних комплексів.

Й тому знову підкреслюється необхідність отримання західних винищувачів, які зможуть відігнати ворога від рубежів скидання. Бо закрити двома батареями Patriot, які вже в Україні, та одному SAMP/T, який ще має прибути, всі загрозливі напрями просто неможливо.

Також Юрій Ігнат згадав про низьку якість виготовлення самих УМПК. Й зазначимо, що навіть на профільних виданнях у РФ цю тему також активно підіймають, бо навіть у порівнянні з іранськими аналогами JDAM-ER, російський витвір виглядає кустарщиною відверто топорного виконання.

Balaban Yasin JDAM-ER УМПК
Іранські Balaban таYasin, оригінальний JDAM-ER та російський УМПК

Зокрема у РФ з'явилась інформація, що до виробу насправді є велика кількість запитань. Зокрема вага бомби ФАБ-500М62 з комплектом перевищує дозволені параметри штатного балочного тримача. У результаті існують випадки, коли бомба з УМПК зривається з кріплень, при цьому постановка детонатора на бойовий режим відбувається під час її відділення від носія. Й при випробуваннях попередньої версії виробу ще у 2010-х роках після такого випадку розробку було припинено.

Згадуються й небезпеки механізму складання крила, за випуск якого відповідає пружина. Приведення пристрою у стан для підвіски на літак проходить вручну й часом завершується шпиталізацією техніків, коли крила ще на землі не вдається поставити на стопор й вони "вистрілюють".

Також наводиться й результат комп'ютерного моделювання аеродинамічних властивостей ФАБ-500М62 з УМПК. Як стверджується вони є доволі низькими. При цьому людина, яка проводила моделювання мала доволі великий обсяг інформації щодо цього виробу. Модель зображена із додатковими аеродинамічними поверхнями та вертикальним V-подібним стабілізатором. Й розгледіти їх на єдиній публічній фото можливо лише у випадку, коли знаєш що вони там є.

Водночас аспект використання ворогом двох десятків таких плануючих бомб на день в той час, коли інформація про них з'явилась лише на початку року, означає те, що їх виробництво масове. Й більше того, противник набирає відповідну базу досвіду щодо подальшого покращення конструкції чи створення більш досконалих комплектів.

Читайте також: У питанні реальної оцінки БМП-3 крапку поставили у США ще 15 років тому й завдяки Україні