xcounter
#

Зброя у світі дорожчає так, що тепер навіть NSM для Польщі коштує в рази більше, аніж пару років назад

3965
Підготовка польського протикорабельного комплексу до стрільби, ілюстративне фото з відкритих джерел
Підготовка польського протикорабельного комплексу до стрільби, ілюстративне фото з відкритих джерел

Теза про нестачу виробничих потужностей, що "штовхає вперед" ціни на зброю, іноді знаходить специфічне вираження

Польський портал Defence24 наводить неофіційну інформацію, за якою Міноборони Польщі начебто ухвалило рішення придбати для ВМС додаткові берегові ракетні комплекси NSM, що стануть в стрій Морської ракетної частини. Польський флот зараз має дві батареї таких комплексів, котрі в одному залпі можуть відстріляти до 48 крилатих ракет.

Перемовини із корпорацією Konsberg начебто уже виходять на фінальну стадію. Скільки саме комплексів поляки зараз хочуть купити, поки що не розкривається. Зате розкривається орієнтовна вартість закупки, якою зараз оперують поляки – 3 мільярди польських злотих, за поточним курсом еквівалент близько 700 мільйонів доларів.

Читайте також: Скільки коштує високоточний APKWS і на скільки адекватний цінник у порівнянні з іншим озброєнням

Наскільки це насправді велика сума, можемо показати на таких прикладах. У 2021 році Румунія замовила поставку двох дивізіонів комплексів NSM "всього лише" за 300 мільйонів доларів, тобто дешевше понад 2 рази від того, що зараз доведеться заплатити Польщі (якщо рахувати еквівалент у доларах).

Або ж інше порівняння – другий дивізіон своїх ПКР NSM поляки замовляли в 2012 році лише за 800 мільйонів злотих, або ж у 3,75 раз дешевше аніж зараз, у 2023 році. І це при тому, що тоді Польща отримала технології по виробництву систем зв’язку та управління до цих берегових комплексів, як база там використовується польське шасі Jelcz, а всі роботи по технічному обслуговуванню ракет NSM може виконувати польське підприємство WZE в місті Зелонка. Що тоді відповідно впливало на фінальний "цінник".

Підготовка польського протикорабельного комплексу до стрільби, фото - Łukasz Pacholski

У випадку з поляками та купівлею додаткових комплексів NSM ціну на зброю може «штовхати вперед» в першу чергу об’єктивний фактор нестачі виробничих потужностей. Попит на протикорабельні ракети NSM у світі росте, усі провідні флоти світу хочуть замінити свої ПКР Harpoon.

Окрім того, та сама Konsberg зараз в процесі виконання замовлення для тієї ж Румунії на берегові протикорабельні комплекси, і заодно – в процесі по виробництву ЗРК NASAMS, в тому числі для України, що відповідно впливає на поточну завантаженість потужностей та кадрів цієї компанії.

Протикорабельний комплекс NSM військово-морських сил Польщі, фото - Defence24

Але тут цілком може бути і суб’єктивний фактор, чому цінник на NSM для поляків став у рази вищим, аніж декілька років. Річ у тім, що рашисти поступово повертають або відводять свої кораблі із Середземного моря в Балтійське, зокрема один фрегат та одну субмарину зі складу ЧФ РФ загалом на 12 ракет "Калибр".

Після того, як ці кораблі вийдуть з ремонту, вони можуть посилити собою Балтійський флот ВМФ РФ. Тому, схоже, що на цей випадок поляки вирішили перестрахуватись та посилити свою берегову оборону за допомогою додаткових NSM.

Протикорабельний комплекс NSM військово-морських сил Польщі, фото - Defence24
Читайте також: Чи справді у рашистів біля Сирії зараз тільки один фрегат на 16 "Калібрів", і чи забрали інші кораблі та ракети для нових обстрілів України