xcounter
#

Досить неочікуваний учасник хоче приєднатися до створення винищувача шостого покоління Tempest

11118
Досить неочікуваний учасник хоче приєднатися до створення винищувача шостого покоління Tempest

Європейська програма створення винищувача Tempest стартувала у 2018 році і очікується, що перші літаки стануть в стрій у 2035

Програма бойової авіаційної системи майбутнього Tempest, яка передусім передбачає й створення винищувача шостого покоління, може отримати ще одного учасника - Саудівську Аравію.

Так, під час зустрічі очільника оборонного відомства Саудівської Аравії з його колегою міністром оборони Великої Британії Беном Уоллесом було підписано декларацію про намір взяти участь у програмі бойової авіаційної системи майбутнього.

Як відзначив Халід бін Салман, участь у таких партнерствах має посилити обороноздатність Королівства. "Це важливий крок на шляху до посилення обороноздатності Саудівської Аравії, доступу до передових технологій та сучасному озброєнню. Крім того, ці системи допоможуть країни створити власну оборонну промисловість, надавши можливості для працевлаштування та економічні вигоди", відзначив він.

Таким чином, з Саудівською Аравією кількість країн, що беруть участь у програмі FCAS, може розширитися до чотирьох – нагадаємо, у 2020 році Великобританія, Італія та Швеція підписали меморандум і розпочали галузеві обговорення програми FCASC (Future Combat Air System Cooperation), у рамках якої буде створено новітній винищувач шостого покоління Tempest.

Розробка винищувача Tempest була анонсована у 2018 році, потрапити на озброєння він має у 2035 та передусім призначений для заміни Eurofighter Typhoon. До 2025 року у програму планують інвестувати 2,4 млрд доларів США. Очолює проект британська BAE Systems, також у програмі беруть участь зокрема й такі компанії, як британська Rolls-Royce, італійська Leonardo та європейська MBDA.

Винищувач розробляється у рамках ширшої програми бойової авіаційної системи майбутнього, що зокрема передбачає, що літак на полі бою буде працювати в такій собі "бойовій хмарі", в якій низка пілотованих та безпілотних платформ без обмежень обмінюються інформацією.

Літак буде побудований за технологією "стелс", матиме "опцію" виконання місій у безпілотному режимі, отримає відкриту архітектуру для адаптації літака до ймовірних викликів у майбутньому.

Tempest серед усього має бути озброєний гіперзвуковими ракетами та мати систему управління зброєю з удосконаленим програмним забезпеченням зі штучним інтелектом та машинним навчанням. Крім того, раніше також повідомлялося, що нова РЛС винищувача Tempest збирає в 10 000 разів більше даних, ніж попередні.