xcounter
#

Eurofighter стане демонстратором технологій для винищувача шостого покоління FCAS

7185
Фото: Bundeswehr/Christian Timmig
Фото: Bundeswehr/Christian Timmig

Крім того, у європейської програми бойової авіаційної системи майбутнього офіційно з’явився новий учасник

Бундесвер на своєму офіційному сайті випустив пресреліз, в якому у контексті авіасалону ILA-2024, який проходив у Берліні, йдеться про те, що європейська програма бойової авіаційної системи майбутнього FCAS (Future Combat Air System) отримала нового учасника. Так, до Франції, Німеччини та Іспанії приєдналася Бельгія — спершу в статусі спостерігача.

У Бундесвері зауважують, що на авіасалоні була підписана відповідна декларація про наміри, і зараз сторони вивчають, як можна використати промисловий потенціал Бельгії у проєкті. Ба більше, вже зараз ця країна має доступ до всіх даних та подій у рамках проєкту FCAS і має право брати участь як в обговореннях, так і у прийнятті стратегічних рішень.

Читайте також: Франція та Німеччина після танків й літаків хочуть зробити далекобійну ударну зброю

Крім того, на ILA було офіційно закріплено ще одне важливе рішення для розвитку програми FCAS, а саме — роботи над демонстратором STAR (System and Teaming Advanced Research) винищувача шостого покоління, який базуватиметься на двомісному літаку Eurofighter.

"Винищувач отримає модифіковану кабіну, а також блок авіоніки та зв’язку, що складається з декількох модулів. Метою є тестування, розробка та інтеграція нових технологій взаємодії пілотованих та безпілотних літальних апаратів з метою підготовки їх до розробок в європейській FCAS", — кажуть у Бундесвері.

До речі, щодо безпілотників або ж "вірних ведених", які будуть супроводжувати винищувачі на полі бою в майбутньому — на авіасалоні ILA також демонструвався повнорозмірний макет такого безпілотника від Airbus, який передусім призначений для повітряних сил Німеччини.

Концепція
Концепція "веденого" безпілотника від Airbus

Ще однією темою, яку учасники FCAS обговорювали на ILA, став штучний інтелект — в Airbus зокрема підкреслили, що такі технології необхідні, але водночас використовувати їх треба "свідомо та відповідально". В компанії наголошують, що низку сценаріїв доведеться автоматизувати, але треба дотримуватися керівних принципів НАТО.

У повітряних силах Німеччини також акцентують, що служба й надалі хоче, щоб пілоти мали можливість приймати ті чи інші важливі рішення, і повинні отримувати якомога більше потрібної інформації в режимі реального часу, яку б міг опрацьовувати штучний інтелект.

Читайте також: Німеччина вирішила, що F-35 будуватимуть в США, а не в Італії, але чому так не розкривають