xcounter
#

Франція та Німеччина після танків й літаків хочуть зробити далекобійну ударну зброю

26166
РСЗВ Mars II, фото ілюстративне
РСЗВ Mars II, фото ілюстративне

Деталі ймовірного проєкту поки що невідомі, його майбутнє ймовірно передусім буде залежати від того, наскільки успішно просуватимуться MGCS та FCAS

Франція та Німеччина мають плани втілити у життя ще один оборонний проєкт — йдеться про далекобійну ударну зброю, про це стало відомо після німецько-французької ради оборони та безпеки, яка раніше цього тижня, 28 травня, проходила у Мезеберзі, що в Німеччині.

"Франція та Німеччина разом з партнерами ініціюють довгострокове всебічне та інклюзивне співробітництво у галузі озброєнь великої дальності, яке також буде супроводжуватися укріпленням європейської оборонно-промислової бази з метою покращення нашого військового потенціалу", — йдеться у висновках за результатами цієї зустрічі, розповідають у виданні Hartpunkt.

Читайте також: "Нептун" почав бити по об’єктам на території РФ, це буквально історична подія

Деталі про цей майбутній проєкт поки що не розкриваються. Відзначається, що його планують реалізувати після двох інших програм, до яких залучені ці країни — танка у рамках проєкта MGCS та літака у рамках проєкту FCAS. Ймовірно, йдеться про те, що програма далекобійної зброї може стартувати після того, коли буде значне просування у проєктах MGCS та FCAS.

Разом з тим, ще у березні цього року міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус після зустрічі з французьким колегою Себастьяном Лекорню заявив, що вони будуть продовжувати розробку ракет глибокого високоточного удару.

Але проєкт далекобійної зброї був насправді не основною темою на французько-німецькій раді безпеки та оборони, передусім там обговорювали подальші кроки щодо проєкту "євротанка" MGCS — зокрема відзначили значний прогрес у домовленостях і запевнили, що про перший контракт у рамках програми MGCS оголосять не пізніше ніж у січні 2025 року.

Нагадаємо, що тривалий час програма MGCS була причиною серйозних суперечок між партнерами у контексті розподілу робіт по тому чи іншому напрямку програми, але зрештою "хмари розійшлися" і Франція з Німеччиною домовилися, як "ділити" євротанк MGCS, а згодом й взагалі тимчасово закрили цей проєкт для інших країн.

Також у звіті за результатами зустрічі йдеться про важливість ядерного стримування для безпеки Європи та НАТО та про роль "незалежних стратегічних ядерних сил Франції та їхній суттєвий вклад у безпеку Альянсу в цілому".

Читайте також: КНДР випустила одразу 18 ракет KN-25 під час навчань (відео)