xcounter
#

"Хмари розійшлися" і Франція з Німеччиною після місяців суперечок домовилися, як "ділити" євротанк MGCS

49933
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc

Це питання було основним наріжним каменем у подальшому просуванні європейського танка наступного покоління

Франція та Німеччина нарешті офіційно погодили угоду про розробку майбутньої системи бойових танків — у п’ятницю, 26 квітня, очільники оборонних відомств цих двох країн підписали пакт про розділення робот у промисловості. Йдеться про розробку "євротанка" майбутнього у рамках програми Main Ground Combat System (MGCS).

Тож тепер компанії, які беруть участь у цьому проєкті — KNDS, Rheinmetall, Thales та інші — мають можливість розпочати роботу над пропозицією, вони очікуються у найближчі місяці. Про це відзначив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню на брифінгу, розповідає видання Defense News.

Читайте також: Чи дійсно для запуску AGM-88 HARM з МіГ-29 та Су-27 необхідний iPad

Там відзначають, що протягом останніх місяців Лекорню разом з Пісторусом змогли "перезавантажити" проєкт "євротанка", який якраз загальмував через суперечки про те, як в майбутньому будуть розподілені роботи між країнами та оборонними компаніями у програмі і хто над чим буде працювати. Станом на сьогодні вони домовилися порівну розподілити навантаження між Францією та Німеччиною.

Як відзначив Лекорню, "ми не можемо мати такого роду партнерство без створення загальної культури між галузями". Він стверджує, що укладена політична угода має змусити "різні промислові підприємства працювати разом", зокрема співробітництво може бути створено шляхом встановлення конкретної промислової цілі.

У розвитку проєкту "євротанка" країни зокрема використали ті уроки, які вони вивели у рамках проєкту бойового літака майбутнього Future Combat Air System (FCAS), в якому деякі промислові угоди укладали до того, як військово-повітряні сили країн-учасниць проєкту (Франція, Німеччина та Іспанія) просили зробити свій внесок у проєкт. Водночас за словами Лекорню, такий хід подій неможливий у контексті євротанка, бо MGCS базується на потребі двох країн, а не на промислових ідеях.

танк Leopard 2A7 Німеччина KNDS
Leopard 2A7+, фото KNDS

Наприклад, у Бундесвері хочуть, щоб майбутній танк був побудований на принципі модульності і що варіанти танків різних спеціалізацій матимуть спільну ходову частину. Водночас станом на сьогодні ще немає досліджень чи моделей демонстратора "євротанка". Також у створенні майбутньої машини німці та французи врахують зокрема й висновки війни України проти російського окупаційного війська.

Читайте також: Велика Британія хоче створити свою гіперзвукову ракету до 2030 року