xcounter
#

Велика Британія хоче створити свою гіперзвукову ракету до 2030 року

1994
Storm Shadow, фото - MBDA
Storm Shadow, фото - MBDA

Судячи за описом проекту, саме це і буде заміна дозвуковим Storm Shadow

Міноборони Великої Британії запустило проект по створенню власної гіперзвукової ракети, швидкість польоту якої має перевищувати 5 Мах. На даний момент відомо лише один параметр цього проекту – створення ракети має відбутись до 2030 року.

Із яких платформ має запускатись така ракета, є поки також дискусійним питанням, і тут британське оборонне відомство поки що утримується від детальних коментарів. Однак тут показовим є сам факт, що Велика Британія хоче приєднатись до клубу світових держав із власною гіперзвуковою зброєю, до якого наразі входять США, Китай та Росія.

Читайте також: Раз пішла мова про Як-52 проти БПЛА, то давайте згадаємо і про варіанти по Ан-2
Концепт Future Cruise/Anti–Ship Weapon від MBDA

При цьому автори UK Defense Journal пишуть, що по факту Міноборони Великої Британії запустило роботи по перспективній гіперзвуковій ракети ще в грудні 2023 року, коли стартувала відповідна програма 2023/S 000-036268 "Гіперзвукові технології та рамки їх розвитку". Ну а уже в квітні 2024 року про роботи за цим вектором написало й британське видання The Telegraph.

На даний момент це все, що наразі відомо про амбіції Великої Британії в сегменті гіперзвукової зброї. Але від Defense Express, на основі уже раніше відомих даних, можемо тут додати наступне.

Можливий вигляд дозвукової та надзвукової КР за програмою Future Cruise/Anti–Ship Weapon

В даному випадку дуже вичерпно підходить словосполучення "гіперзвукові амбіції Великої Британії", бо ще у 2022 році британське оборонне відомство коливалось у виборі між двома варіантами по перспективним ракетам за програмою Future Cruise/Anti–Ship Weapon (FC/ASW) – або дозвукова КР, або надзвукова ракета за взірцем проекту CVS401 Perseus (корабельного базування, позиціонувався як "демонстратор технологій").

По CVS401 Perseus варто окремо підкреслити, що ця ракета демонструвалась лише один раз, і то лише на стадії макету в 2011 році. На той момент по ній заявлялись такі характеристики: стартова маса – 800 кг, довжина фюзеляжу – 5 метрів, швидкість польоту – 3 Мах, максимальна дальність стрільби – 300 кілометрів, БЧ – 200 кг основна частина та два 40-кг суббоєприпаси.

Рендер CVS401 Perseus

У випадку із роботами по гіперзвуковій ракеті прямої вказівки на програму FC/ASW поки що нема. Але тут цікавим виглядає те, що і по гіперзвуку, і по самій програмі Future Cruise/Anti–Ship Weapon стоїть дедлайн до 2030 року. Ну і також цікаво, що Велика Британія запустила FC/ASW саме для створення заміни дозвуковій крилатій ракеті Storm Shadow.

Тому тут не варто виключати варіант,що ймовірно на рубежі 2030-хх років "наступником" для Storm Shadow може стати взагалі гіперзвукова ракета.

Читайте також: Чому Пентагон спокійно ігнорує непридатність GLSDB до реалій війни