xcounter
#

Раз пішла мова про Як-52 проти БПЛА, то давайте згадаємо і про варіанти по Ан-2

22304
Літак Ан-2 Морської авіації ВМС України, ілюстративне фото довоєнних часів
Літак Ан-2 Морської авіації ВМС України, ілюстративне фото довоєнних часів

Навіть якщо тут зовсім про "справи давно минулих днів", можливо когось це надихне на цілком практичні розробки для полювання на "Шахеди"

Учора 27 квітня наші захисники для збиття рашистського безпілотника "Орлан-10" використали поршневий Як-52, це потрапило і на відео в соцмережах, і в офіційне повідомлення від ОК "Південь".

Що за озброєння могло використовуватись із Як-52 – на даний момент неясно, тобто чи це бортові кулемети чи взагалі особиста зброя екіпажу. Але сам по собі варіант із поршневими літаками проти ворожих БПЛА в тилових районах України виглядає цікавим та перспективним.

Читайте також: Чому Пентагон спокійно ігнорує непридатність GLSDB до реалій війни

Історію про "купити Super Tucano в Бразилії" можна навіть не згадувати, бо сама Бразилія разом із РФ входить до одного геополітичного альянсу, що "зі старту" робить неможливим будь-які варіанти по зброї для України. Давайте пригадаємо, що через свою лояльність Москві бразильці відмовились віддати для ЗСУ свої списані Ми-35, що стали металобрухтом саме тому, що російські підрядники не виконали зобов’язання по ремонту цих вертольотів.

Відповідно, краще одразу йти по варіантам із наявними пострадянськими чи західними поршневими літаками із перетворенням на "мисливців на "Шахеди"". Безумовно, сам варіант перетворити Як-52 на подобу винищувача Другої світової уже вимагав неабиякої уяви та сміливості.

Але якщо пригадати, що навіть легендарний Ан-2 мав свої варіанти для воєнного використання, то це нам всім може допомогти одразу в двох ракурсах. Перший – буквально таке ж повторити із наявними в нашій країні "кукурузниками", або другий – просто надихнутись цим, і зробити щось ше більш цікаве.

Ймовірно, так міг виглядати радянський варіант "мисливця на аеростатів" Ан-2А, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Для початку можемо знайти згадку, що в 1950-хх роках проектувався варіант Ан-2А для боротьби з аеростатами, котрий мав озброюватись 23-мм авіаційною гарматою та прожектором для пошуку цілей вночі. Проект залишився "на папері", але в наших умовах за 70 років потому може бути вкрай актуальним.

Окрема цікава сторінка в біографії Ан-2 – як Північний В’єтнам використовував ці літаки як легкі штурмовики. Літаки в такому разі оснащувались двома вузлами підвіски під блоки з некерованими реактивними снарядами УБ-16, або ж під 120-мм міни, що використовувались як авіабомби. Крім того, в дверях ставились 1-2 крупнокаліберні кулемети.

Хоча це був варіант для ударів лише по наземним чи надводним цілям, можливо в сучасних умовах подібну конфігурацію можна зробити і для стрільби по рашистським БПЛА (але ще раз підкреслимо, що лише в глибокому тилу).

Літак Ан-2 Морської авіації ВМС України, ілюстративне фото довоєнних часів

Наголосимо ще на такому. Про варіанти із Ан-2 ми згадали з поправкою на те, що тих самих Як-52 може виявитись не настільки багато, щоб переробку в "мисливці на "Шахеди"". поставити на потік. А для будь-якого імпровізованого рішення в боротьбі з ворогом важлива не тільки оригінальність, але й масовість також. Тим більш, що сам Ан-2 - доволі масовий літак як для нашої сільськогосподарської авіації, якому можна знайти нове застосування в нових умовах.

З іншої сторони, варто заодно згадати і про такий цікавий факт - ВПС Румунії досі літають на Як-52, і це в них частина підготовки пілотів на F-16.

Навчальний літак Як-52 румунських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Читайте також: У програмі НАТО у боротьбі зійдуться вертоліт, конвертоплан та гвинтокрил від ​Lockheed Martin, Bell та Airbus