xcounter
#

В Одесі "Орлан-10" збили з Як-52: чому цe про "літаючий трактор", якщо з Super Tucano не вийшло

Як-52
Як-52
29573

Як-52 - спортивно-тренувальний літак, який немає навіть прицілу, не те що кулеметів, але сам факт повертає до дискусії використання легких літаків для боротьби із дронами у тилу

В Одесі з літака Як-52 був збитий російський розвідувальний дрон "Орлан-10", що вкотре говорить про брак зенітних систем та ракет, який лише зараз починає виправлятися завдяки розблокуванню підтримки США.

На відео можливо побачити, як Як-52 кружляє над дроном, що спускається на парашуті.

Читайте також: У 47-й мехбригаді ЗСУ "Маґура" прокоментували ситуаціяю з Abrams, які нібито не для війни

А на питання, як саме був збитий дрон дає відповідь ще одне відео, на якому чути, як з літака ведеться вогонь.

І це питання дійсно важливе, бо Як-52 це спортивний літак, який немає не те що озброєння, а навіть прицілу. Звісно можливо припустити, що спеціально для завдань ППО його перетворили на бойовий літак, вирішили питання розміщення озброєння у вигляді кулеметів, боєкомплекту до них тощо. Або те, що вогонь по дрону вів другий член екіпажу з легкого стрілецького озброєння, як на початку Першої світової війни понад сторіччя тому.

В цій ситуації можливо повернутися до теми, яка вже підіймалась, коли РФ почала використовувати Shahed-и - можливість використання простого та дешевого літака, на якому буде зручно перехоплювати малошвидкісні цілі такі, як дрони. І як одна з пропозицій лунала звернути увагу на A-29 Super Tucano. Нагадаємо, що це гвинтовий літак, який позиціонується, як штурмовик для конфліктів малої інтенсивності.

Як стало відомо у квітні 2023 року, Україна двічі подавала запит на закупівлю літаків, але безрезультатно.

Тому доволі слушною альтернативою Super Tucano може бути справжній "літаючий трактор" - AT-802 від американського виробника сільськогосподарських літаків Air Tractor. У версії AT-802U Sky Warden ця машина перетворюється у легкий броньований штурмовик, які американські ССО хотіли замовити у кількості 75 одиниць, але після виведення військ з Афганістану замовлення було скорочено.

AT-802U Sky Warden
AT-802U Sky Warden

Хоча треба визнати, що цінник на ці літаки виявився більш ніж сумнівним, бо загалом на програму AT-802U Sky Warden планувалось витратити 2,2 млрд доларів. Але справа в тому, що валова частина грошей йшла на сенсорні системи цієї машини та очевидний модифікатор ціни, коли мова йде про літаки для спецпризначенців.

Кабіна AT-802U Sky Warden
Кабіна AT-802U Sky Warden

Також вся ця історія вкотре повертає до дискусії: а навіщо обирати для місій протидонової оборони саме пілотований літак. Бо з цією задачею цілком можуть справитись дрони. Зокрема у США днями з кулемета Minigun успішно відселявся БПЛА Mojave, який позиціонується не просто як ударний дрон, а як безпілотний штурмовик. Є Akıncı від Baykar, який може розігнатися до 360 км/год та використовувати для знищення дронів APKWS або їх аналог Cirit.

Зрештою Україна використовує літаки типу SkyRanger, які перероблені на безпілотні багаторазові бомбардувальники, фактично як "нічні відьми", але на сучасних У-2. Тобто існують і власні напрацювання, які можуть бути корисні у цій сфері.

Читайте також: Оголошено рік, коли V-280 Valor потрапить до армії США та коли почне витісняти Black Hawk